1 0 nsh644 0332ot 1Мешканці Андріївки навіть проводили флешмоби за збереження отриманої у 1946 році назви.

Про це пише ZAXID.NET.

Міністерство юстиції через суд зобов'язало сільраду Андріївки Буського району змінити назву села, оскільки зараз вона викликає асоціацію з дрібним комуністичним діячем. У 2016 році село вже перейменовували на Мармузовичі, але місцеві депутати швидко повернули назву Андріївка, пояснюючи це тим, що вона асоціюється не з керівником машинно-тракторної станції Андрєєвим, а з апостолом Андрієм Первозванним.

Історія з перейменуванням півторатисячного села доволі нетипова. Це одне з двох сіл Львівської області, що підпали під закон про декомунізацію. У травні 2016 року ВРУ, виконуючи закон про декомунізацію, перейменувала Андріївку на Мармузовичі – так село називалося від свого заснування до 1630 року. Втім, мешканці села закликали тодішнього голову парламенту Андрія Парубія не підписувати постанову ВРУ і одразу ж почали збір підписів за повернення попередньої назви.

У серпні 2016 року депутати сільради перейменували село знову в Андріївку, тільки цього разу на честь Андрія Первозванного. Через кілька тижнів аналогічне рішення про повернення Мармузовичам назви Андріївка прийняли депутати Буської районної ради, які звернули до Львівської облради з проханням проголосувати за таке ж саме рішення. Однак в ЛОР це питання досі не розглянули.

Паралельно із цим на урядову гарячу лінію надійшло кілька скарг на сільську раду Андріївки за невиконання закону про декомунізацію. Через ці скарги Мін'юст звернувся до Українського інституту національної пам'яті, який у липні 2019 року склав офіційний висновок про те, що назва Андріївка пропагує комуністичний режим. Зважаючи на це, Мін'юст подав позов на сільраду з вимогою змінити назву і, як свідчить оприлюднене 15 жовтня рішення Львівського окружного адмінсуду, виграв цю справу.

Суддя Львівського окружного адмінсуду Роман Брильовський погодився з аргументами Мін'юсту і зобов'язав Андріївську сільраду змінити назву так, щоб вона відповідала закону про декомунізацію. Це рішення ще не набуло законної сили, оскільки сільрада Андріївки впродовж 30 днів ще може подати на нього апеляцію.