1 07543 242 0Це під час брифінгу у Верховній Раді запропонував нардеп Тарас Батенко.

"За крок до техногенної катастрофи перебуває нині Новий Розділ, що на Львівщині. На цьому під час брифінгу у Верховній Раді ми вкотре наголосили спільно з міським головою Нового Роздолу Андрієм Мелешком. Усе – через загрозу зриву опалювального сезону. Адже управитель ТЕЦ – компанія «Гарант енерго М» нічого не зробила для підготовки до нього, а лише накопичила борги – і перед Нафтогазом, і вже – перед працівниками. Сьогодні я вже вдруге звернувся із закликом до Уряду допомогти місцевій владі визнати ситуацію, яка склалася в Новому Роздолі, техногенною катастрофою регіонального рівня і знайти кошти у резервному фонді Львівської області на вирішення проблеми. Інакше люди блокуватимуть траси міжнародного значення. Давайте не будемо допускати нового Алчевська і нової Сміли, а покажемо, що ми ефективні управлінці!"

Надзвичайні ситуації техногенного характеру – це, зокрема, аварії на інженерних мережах і спорудах життєзабезпечення, на теплових мережах (у системах гарячого водопостачання) у холодну пору року. Остаточне рішення щодо класифікації НС може прийняти обласна Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. 

Як писав ZAXID.NET раніше, Новороздільська ТЕЦ (і Новояворівська), яка подає тепло та електроенергію у будинки мешканців, нині фактично не функціонує, працівники протестують та звільняються. Обидві теплоелектроцентралі належали фірмам братів Ярослава та Богдана Дубневичів ТОВ «Енергія-Новояворівськ», ТОВ «Енергія-Новий Розділ» та ТОВ «Енергія».

На початку 2018 року у Львові затримали чотирьох службовців цих фірм за підозрою у крадіжці газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн. За даними правоохоронців, «Енергія – Новий Розділ» та «Енергія-Новояворівськ» штучно збільшували обсяги відпущеного населенню тепла, аби отримувати більше «дешевого» газу, який замість «дорожчого» витрачали на виробництво електроенергії.

Опісля суд арештував обидві ТЕЦ і передав їх Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА), яке визначило для них нового управителя – маловідому київську фірму «Гарант Енерго М». 

У січні цього року на Новороздільській ТЕЦ трапилась масштабна аварія, внаслідок якої у частини мешканців міста прорвало труби. Наслідки аварії до кінця не усунули й понині.