1 0 ek 0 vytokЗа оцінками експертів, ціна е-квитка у Львові коливатиметься у межах 12-15 грн. Але знову буде трохи змінена схема руху пасажирського транспорту. Мета такого нововведення – можна буде добратися до будь-якої точки Львова максимум з однією пересадкою. Точної дати впровадження е-квитка поки назвати ніхто не береться.

 
Про це йшлося під час дискусії у програмі «Великі перемовини» на ТРК «Перший Західний», передає ІП Діло.

За словами заступника директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрія Білого, є три місяці на уточнення дизайну системи. «Далі йде монтаж. 6-10 місяців піде на монтаж. Паралельно система вимагатиме адаптації під наше місто. Також це система видачі пільгових карток. Перегляд маршрутної мережі і перегляд тарифної політики», – додав він.

Андрій Білий додав, що якщо систему встановлять на одному маршруті, її зможуть відразу ж почати тестувати. Тобто може йтися і про наступний рік. Хоча редактор сайту «ГалІнфо» Андрій Маринюк не такий впевнений у цьому. Єдина точна дата, за його словами, якщо все не скасують, це початок 2023 року. Сюди входить підписання контракту з ЄБРР, плюс 2 роки на повне впровадження системи.

Окрім того, для цього потрібно значне збільшення парку автобусів, трамваїв і тролейбусів. За словами засновника ГО «За якісний транспорт» Святослава Товстиги, щоб система запрацювала на повну і львів’яни відчули покращення, потрібно тисячу транспортних засобів, у нас зараз є двісті. «Ми електронний квиток введемо, але львів’яни покращення не відчують, легше в автобусах не буде їздити, поки у нас не буде приблизно тисячу транспортних засобів», – наголошує Товстига.

За розрахунками від 2012 року, потрібно 700 автобусів великої вмістимості, 200 трамваїв, 200 тролейбусів. «А що ми зараз маємо? 200 автобусів, 65 тролейбусів і до 80 трамваїв», – додав він.

Також необхідно взяти на роботу близько 300 контролерів. Їх орієнтовна зарплата – 10000 грн. Обговорюється можливість задіяти муніципальну варту.

«Станом на зараз питання електронного квитка чисто політичне. Міській владі до виборів не вигідне впровадження електронного квитка у Львові. Тому що це автоматично викликає підняття тарифів», – додає Андрій Маринюк.

Детальніше дивіться у програмі: