Як наголошується у документі, забудовник, який свого часу зруйнував будинок –памтяку історії не відбудував його, натомість тепер отримав дозвіл зводити житлові помешкання там.

«Львівський міськвиконком за підписом міського голови п. А. Садового затвердив
містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки на будівництво громадянином Мельником Ростиславом Леонідовичем багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями
громадського обслуговування, музичною дитячою студією ім. Я. Ярославенка, творчими майстернями тадаховою котельнею на вул. Я. Ярославенка, 30 у м.Львові (Рішення №232), які передбачають будівництво триповерхового житлового будинку на місці зруйнованої пам’ятки історії. Історичний однородинний одноповерховий з мансардою житловий будинок – пам’ятка історії “Будинок, в якому жив Я. Ярославенко, український композитор” (Ох. № 1297), розташований у буферній зоні об’єкта світової спадщини “Ансамбль історичного центру Львова”, був знищений гр. Мельником Р.Л. 10 вересня 2008 року. Відповідно до рішення Сихівського районного суду та після підтвердження цього вердикту Апеляційним судом Львівської області
будинок повинен був бути відбудований повністю за кошти гр. Р. Мельника за проектом інституту
“Укрзахідпроектреставрація”», – йдеться у документі.

«За цими судовими рішеннями було відкрито виконавче провадження. Ще 27.04.2016 р. Львівський осередок УНК ІКОМОС звернувся до Міністерства Юстиції України, Міністерства культури України, Міського голови Львова з листом стосовно невиконання Управлінням державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Львівській області виконавчого провадження стосовно зобов’язання громадянина Р. Мельника відновити за власний кошт зруйновану пам’ятку історії – будинок №30 на вул. Я. Ярославенка у м. Львові. На жаль, Державна виконавча служба не виконала судового рішення. На сьогодні гр. Р. Мельник не здійснив належних, визначених законодавством кроків щодо відбудови знищеної пам’ятки», – наголошується з зверненні.

Як повідомляють в організації,Львівський міськвиконком прийняв завідомо неправомірне рішення про будівництво нового багатоквартирного житлового будинку на місці зруйнованої пам’ятки.
«Просимо скасувати незаконне рішення Львівського міськвиконкому №232 від 27.03.2017 р. та
забезпечити належне і невідкладне відновлення зруйнованої пам’ятки – будинку №30 на вул.
Я. Ярославенка у м. Львові на підставі визначених законом України «Про прокуратуру» повноважень Прокуратури у захисті державних інтересів, одним з пріоритетних завдань яких є охорона об’єктів
культурної спадщини України», – вимагають в організації.

Нагадаємо, виконком 27 березня затвердив містобудівні умови і обмеження Ростиславу Мельнику а забудову ділянки, де колись він зруйнував історичну пам’ятку.
Як відомо, Ростислав Мельник – очільник будівельної фірми “Ріел Груп”,  яка неодноразово “сітилася” у справах з руйнуванням історичних пам’яток Львова.