syn 1547463120 613x408.60828571429 3 0 e1568115228597Зараз важливо не допустити на український ринок спекулятивний капітал, вважає народний депутат України та колишній голова ЛОДА Олег Синютка. За його словами, влада забрала у людей можливість впливати на формування територій, на яких вони проживають.

"Стаття 11 - запропонована в законопроекті №2189 передбачає прийняття рішення щодо перспективних планів формування територій громад без схвалення обласними радами.

Депутати обласних рад є представниками мешканців громад і рішення влади обмежити їх у схвалені рішень щодо ОТГ є яскравим прикладом того, що влада не хоче чути думку людей.

Проводити реформу без врахування думки людей - шкодити і людям, і державі", - каже Олег Синютка.

Нагадаємо, на початку вересня президент Володимир Зеленський доручив уряду підготувати, а парламенту ухвалити до 1 грудня законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення зі скасуванням мораторію на продаж землі.

Вересневе опитування Київського міжнародного інституту соціології показало, що 52% українців не схвалюють ідею скасувати мораторій на землю, підтримують рішення Зеленського лише 35% опитаних, а 64% респондентів – за референдум із цього питання.

Згідно з листопадовим опитуванням "Центру Разумкова", 77,6% українців взяли б участь у референдумі щодо скасування мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення, якби він відбувався найближчої неділі. 68,3% з них проголосували б за продовження мораторію.

У 2017 році лідер "ЄС", на той час президент Петро Порошенко називав неконституційним мораторій на продаж землі і закликав якомога скоріше провести земельну реформу.

У квітні 2019 року Порошенко заявляв, що прорив в економічному розвитку України неможливий без відкриття ринку землі.