1 0 n 6728 10466941На Дніпропетровщині СБУ затримала мешканця міста Кам’янське, який за завданням спецслужб РФ поширював у соціальних мережах публічні заклики до вчинення терористичних актів у день Гідності та Свободи.

Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що чоловік був залучений до співробітництва представником інформаційної групи «Сапфір», створеної ГУ Генштабу ЗС РФ. Про це повідомляють у пресслужбі СБУ.

На співпрацю він погодився із ідеологічних міркувань. За завданням кураторів провокатор від імені проукраїнського активіста зареєструвався у соцмережах. Напередодні Дня Гідності та Свободи провокатор почав розміщувати заклики до скоєння терористичних актів у найбільших містах України, зокрема Києві, Дніпрі, Харкові та Одесі.

За задумом спецслужб РФ, дії провокатора мали створити інформаційний фон для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в країні напередодні та під час святкування. У разі здійснення будь-яких реальних провокацій або заворушень російські ЗМІ були готові поширити інформацію про їх організацію саме учасниками патріотичних організацій та рухів.

Це мало негативно вплинути на міжнародний імідж України у світі. Фахівці СБ України у сфері інформаційної безпеки викрили задум співробітників спецслужб РФ та блокували діяльність їх агента-провокатора. Слідчими української спецслужби проведено обшук за адресою мешкання зловмисника, вилучено комп’ютерну техніку, на якій зберігаються вичерпні докази, необхідні для досудового розслідування.

За скоєння злочину, передбаченого ст. 258-2 (публічні заклики до вчинення терористичного акту) Кримінального кодексу України, мешканцю Дніпропетровщини загрожує позбавлення волі на строк до п'яти років. Триває досудове слідство.