1 0 mvf dengiРух "Чесно" дослідив, хто із сьогоднішніх нардепів витратив найменше на свою виборчу кампанію. Рекордсменом виявився Юрій Камельчук зі 124-го округу на Львівщині.

Його офіційний виборчий фонд становив лише 6800 гривень, які Камельчук виклав із власної кишені. 

1 0 265700 2 01

У результаті кандидат здобув понад 12 тисяч голосів. Це дало йому змогу провести найефективнішу кампанію на парламентських виборах 2019 року. Голос виборця коштував Камельчуку 55 копійок. Усі гроші з виборчого фонду пішли на оплату ефірів на місцевому телебаченні. 

Камельчук – підприємець, бізнес-тренер і консультант, засновник бізнес-спільноти Ukrainian Business Community та Платформи розвитку бізнесу "Бізнес Актив". 

Здавалося б, чесна й ефективна перемога, однак Камельчук зазначив у своєму звіті не всі видатки. Згідно з бібліотекою реклами Facebook, кандидат від кінця червня до 19 липня, саме в період виборчої кампанії, замовляв рекламу в цій соціальній мережі, витративши 286 доларів (близько 7100 гривень). Тобто фактично кампанія Камельчука була принаймні вдвічі дорожчою за офіційно прозвітовану суму.

Кандидатів від "Слуги народу" на Львівщині також рекламували партійні сторінки у Facebook. Наприклад, сторінка "Команда Зеленського у Львові" витратила під час кампанії 1055 доларів (понад 25 тисяч гривень).

У коментарі Громадському руху ЧЕСНО Камельчук пояснив рекламу в соцмережі так:

"Витрати йшли з особистої картки", – написав депутат.

Це порушення, адже всі видатки на кампанію мають бути здійснені виключно з рахунку виборчого фонду.

Якщо порівняти офіційні витрати нардепів, які заплатили за місце у ВРУ найбільше та найменше, то фонд Камельчука був меншим за фонд найвитратливішого депутата Антона Яценка в 1017 разів.