1 0 Volodimir TSemah v sudi 620x400Раніше повідомлялося, що оскільки Цемах є громадянином України, у Москви немає жодних обмежень на його видачу.
 

Нідерландські прокурори звинуватили Росію у свідомому дозволі підозрюваному у збитті літака MH17 Володимиру Цемаху виїхати з країни, порушивши європейський договір про екстрадицію.

Про це у понеділок, 2 грудня, передає агентство Bloomberg з посиланням на Associated Press, пише Тиждень.

Прокурори оголосили, що Цемаха вважають підозрюваним у збитті літака та загибелі всіх пасажирів та екіпажу. Водночас зазначається, що він не був звинувачений в жодних злочинах.

Прокуратура просила Росію заарештувати Цемаха для екстрадиції. Однак зараз, як вважають, він повернувся на схід України. Прокурори кажуть, що Росія «охоче дозволила пану Цемаху покинути» країну.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ над окупованим Донбасом. На борту лайнера перебувало 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі загинули.

Міжнародна слідча група повідомила, що літак був збитий зенітно-ракетним комплексом «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську. Росія категорично заперечує причетність до збиття MH17.

19 червня Об'єднана слідча група назвала імена перших підозрюваних в причетності до збиття літака: Сергій Дубинський, Ігор Гіркін, Олег Пулатов та Леонід Харченко.

Ключовим свідком у справі є Володимир Цемах – екс-бойовик так званої «ДНР». Його затримали наприкінці червня українські спецслужби у місті Сніжне на Донеччині. Цемаха видали Москві в рамках обміну 35 на 35 полоненими між Україною та Росією. Нідерланди офіційно вимагали від Російської Федерації видачі Цемаха. Депутат Європарламенту від Нідерландів Каті Пірі заявила, що Цемаха розглядають як одного з підозрюваних.

8 жовтня парламент Нідерландів ухвалив рішення про додаткове розслідування у справі MH17. Воно стосуватиметься питання, чому Україна не закрила повітряного простору на Донбасі у момент катастрофи.

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок заявив, що уряд Нідерландів не бачить необхідності в проведенні подібного розслідування. Водночас, Блок не заперечує проти збору необхідних фактів. 10 жовтня під час зустрічі в Києві Блок додав, що уряд Нідерландів вважає «зрозумілим» рішення Києва про видачу Росії Цемаха. Однак, Нідерланди не хотіли, щоб це сталося. Водночас Блок не уточнив, чи вважає він критично важливою участь Цемаха у судових слуханнях.

22 жовтня посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов повідомив, що дискусія між Україною та Нідерландами щодо передачі Росії Цемаха вичерпана.

Нідерланди спрямували запит про арешт Цемаха до РФ. Оскільки він є громадянином України, у РФ немає жодних обмежень на його видачу.

Суд над підозрюваними у збитті «Боїнга» розпочнеться 9 березня 2020 року в гаазькому «Схіпхолі» (це будівля суворого режиму з посиленими заходами безпеки) навіть за їхньої відсутності.