1 0 o45rig 0i n6alСьогодні, 5 грудня, на позачерговій сесії Львівської обласної ради депутати затвердили бюджет області на 2020 рік. Про те, як виглядає головний фінансовий документ області Galnet поспілкувався із заступником голови Львівської обласної державної адміністрації та заступником голови постійної комісії з питань бюджету Іваном Собком.

Про це пише Galnet.

Далі – пряма мова:

– Бюджет на 2020 рік є 5,9 мільярдів гривень, а обласний бюджет на 2019 рік був затверджений у сумі майже 17 мільярдів гривень – це за підсумками усіх змін, які були. Первинно, на початку року, він затверджувався у сумі 13 мільярдів, а цього року – 5,9, тобто фактично мінус 50-55%. Це означає, що змінилася структура доходів і видатків.

Ми реально маємо 6 мільярдів гривень, але з цих грошей ми говоримо, що 54% – це власні надходження, це круто. Це ті кошти, якими ми розпоряджаємося, зможемо їх розподілити і проконтролювати. І це основне досягнення цього бюджету.

Медицина:
– У частині забезпечення обласних медичних установ ми маємо субвенцію лише на 1 квартал, тобто з 1 квітня починає діяти реформа по НСЗУ. Установи, які потрапляють у перелік тих, які можуть надавати платні медичні послуги, повинні законтрактувати їх і якісно надавати, бо інакше не отримають гроші. Зазвичай охорона здоров‘я у нас була найбільш видатковою за рахунок медичної субвенції, тобто тут пішов найбільший мінус.

З обласного бюджету фінансуватимуться лише: патанатомія, судмедекспертиза, будинки дитини, дитячий протитубсанаторій, диспансер радіаційного захисту, МСЕК, лікувально-фізкультурний диспансер, обласний діагностичний центр. Усі інші мають боротися за клієнта.

Є багато плюсів, єдине, за що ми переживаємо – медицина. Щоби наші медичні заклади другого та третього рівнів впоралися із поставленими завданнями і успішно перейшли на співпрацю із НСЗУ. Якщо цього не станеться, то може бути багато проблем, непередбачуваних видатків.

Дороги:
– Великим плюсом пішло управління капітального будівництва доріг. За підсумками бюджетної комісії, воно має ресурс 340 мільйонів гривень на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт доріг із обласного бюджету, а також трохи більше 1 мільярда з державного бюджету. Минулі роки це було значно менше: 670 мільйонів по державному фонду і 370 мільйонів по обласному бюджету. Вийти на таку цифру вдалося завдяки тому, що були внесені зміни до бюджетного кодексу, де Верховна Рада визначила, що частина акцизу від продажу пального залишається на місцях, а частина йде у державний бюджет. Тобто поміняли розщеплення.

Освіта:
– Є радість у тому, що Міністерство освіти спільно з Міністерством фінансів змінили формулу для розрахунку оплати праці педагогічних працівників, відповідно, у наступному році ми не будемо мати таких розривів у недофінансуванні шкіл, ну буде у нас, сподіваюся, заборгованості по оплаті праці. Маємо всі підстави говорити, що ця сума коштів, яку ми маємо на сьогодні по освітній субвенції нам буде достатня для оплати праці педагогічних працівників. Зміна формули полягає у тому, що зазвичай не враховували укомплектованості класів, тобто статистику дітей брали за минулий рік, а не по поточній ситуації, тобто були застарілі дані. Це неправильно, адже комплексність класів є різна і щороку вона змінюється.

Є субвенції на НУШ, на «школярики», на капітальні видатки, на профтехосвіту. Тобто вони ще не надійшли, але ми їх проєктуємо. Загалом освіта на 2020 рік буде дуже добре фінансуватися.

Культура:
– З обласного бюджету на програму розвитку культур ми заклали 10 мільйонів гривень, це небагато, але на заходи нам явно вистачить. Розвиткові речі, які ми можемо пропонувати для наших обласних закладів, у нас закінчився конкурс обласних проєктів місцевих ініціатив. сільські бібліотеки, народні доми, музеї та інші установи активно брали участь у конкурсі, і ми з дня на день будемо бачити, скільки на галузь культури подалося проєктів. 140 мільйонів гривень з обласному бюджеті на співфінансування є.

Спорт:

– На програму і заходи по спорту є 48 мільйонів гривень. Загалом хочемо на наступний рік зробити реконструкцію та будівництво футбольних комунальних полів, залишимо ще де-не-де можливість доробити по територіях спортивні майданчики зі штучним та наливним покриттям і не буде тренажерів. Їх ми вже наставили, думаю, достатньо і з тим проблем вже немає.

Середня зарплатня:

– Перше, що ми зробили при плануванні бюджету на 2020 рік – підняли середню заробітну плату. Тобто, середня зарплата від 6 до 10 тисяч гривень, коли раніше вона була у межах 4-6 тисяч. Найкраще це підняття відчують люди, які працюють у галузях культури, освіти, соцзахисту, медицини та спорту.

Обласні програми:
– На 30 обласних програм піде 1,3 мільярда гривень. Порівняно із минулим роком, ми знайшли можливість додати 20-23 мільйони.

Туризм:
– Є також підтримка туризму. Вперше передбачили 3 мільйони гривень: завжди було 500 тисяч-мільйон. Голова обласної держадміністрації одним із пріоритетів на рік визначив розвиток туризму.

Нагадаємо, 2 грудня, відбулось засідання комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку Львівської обласної ради, у межах якого розглянули проєкт обласного бюджету на 2020 рік.