1 0 54948 0 65483 0 6Другий етап реформування державних інтернатів для дітей в країні почнеться з 2020 року, а на даний момент вже ліквідовано 26 подібних закладів для дітей.

Про це доповіли на розширеному засіданні Координаційної ради з питань реформування інституційного догляду та виховання дітей, передає прес-служба Кабміну на урядовому порталі, пише aspi.

Сьогодні стало відомо, що під час заходу було підбито підсумки впровадження реформи інтернатів за минулі 2 роки та обговорено проєкт плану реалізації реформи на наступні 5 років.

Представник Офісу Уповноваженого Президента з прав дитини Олена Ремень розповіла, що 26 інтернатних закладів припинили діяльність шляхом ліквідації або трансформації у заклади освіти.

"Водночас ще 47 закладів змінили лише тип, при цьому не відмовившись від інтернатної системи, такий підхід – це псевдо-реформа", – підкреслила вона.

При цьому чиновники повідомили, що другий етап реформування державних інтернатів почнеться з 2020 року.

"Кабінетом Міністрів має бути прийнятий відповідний план реалізації. Спільно з Мінсоцполітики документ розроблено та найближчим часом буде направлено на погодження та громадське обговорення. Серед ключових індикаторів визначено запровадження фахівців з соціальної роботи в громадах, збільшення кількості патронатних сімей, зменшення кількості дітей в інтернатах", – сказано також на сайті Кабміну.

Було відзначено, що розвиток соціальних послуг в громаді та підтримка сімей з дітьми – це центральний елемент реформи.

У ході зустрічі відзначали низьку якість наявних даних, обговорювали необхідність покращення моніторингу впровадження реформи.

Міністр соціальної політики Юлія Соколовська продемонструвала новий інструмент, який буде використовуватися в майбутньому – "картування" інтернатних закладів як показник відкритості даних, а також зручний механізм для прийняття управлінських рішень.

"Сьогодні ми надаємо перевагу системі соціальних послуг, а не системі виплат задля того, щоб не допустити потрапляння дитини до інтернату. Одним з пріоритетів міністерства соціальної політики є розвиток патронатних сімей, поширення сімейних форм виховання та допомога сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах", – зазначила міністр соціальної політики Юлія Соколовська.

 

© 2019 Інформаційне агентство ASPI
https://aspi.com.ua/news/suspilstvo/kabmin-povidomiv-pro-likvidaciyu-dityachikh-internativ-v-ukraini