1575678637 1884Політизація підготовки до саміту лідерів держав "нормандського формату" може нашкодити проведенню зустрічі та послабити позиції президента України Володимира Зеленського. Таку думку озвучив лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук, повідомляє ТСН.

За його словами, український народ має донести до президента думку про те, що є єдиним його союзником на переговорах. Оскільки лідери Франції Еммануель Макрон і Німеччини Ангела Меркель є партнерами, котрі мають свої інтереси, а господар Кремля Володимир Путін є ворогом України.

"Навпроти президента Зеленського будуть сидіти троє людей: два партнери, які будуть підтримувати прагнення України до миру, але матимуть свою власний порядок денний, і один представник країни, яка захопила частину нашої території, і у якого позиція – максимально ослабити Україну. Тобто там буде один ворог і два партнера. Але там не буде жодного друга", - наголосив Вакарчук.

У таких умовах він вважає за доцільне підтримати Зеленського перед важливим самітом.

"Я готовий стояти поруч з ним. Весь український народ готовий в цьому стояти поруч з ним, але бажання миру на українських умовах – це дуже складна і довга справа", - заявив лідер "Голосу".

"Єдиним другом президента є народ України, який буде підтримувати його бажання відстояти мир на українських інтересах", - додав він і закликав не політизувати підготовку до саміта, але нагадати президенту про відстоювання державницької позиції.

Водночас Вакарчук застеріг, що "народ України, як друг президента на переговорах, зрозуміє тільки те, що насправді буде відповідати інтересам України". 

Як повідомлялося, Зеленський має намір зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним тет-а-тет під час переговорів у "нормандському форматі" 9 грудня в Парижі. На саміт до Франції президент України поїде зі своєрідною "зброєю", яку поки що тримає в таємниці.