1 0 vikna.if.ua 29 5 19Повітря, яким дихають жителі великих міст України, небезпечне для життя. Цілому букету захворювань сприяють рекордні викиди промислових підприємств, велика кількість старих автомобілів та будівництва. Найгірший стан справ з повітрям у Дніпрі, Маріуполі та Миколаєві. Серед найзабрудненіших міст також опинилася Одеса, Київ та Львів, пише журнал НВ, передає Львівський портал.

Якість повітря в українських містах, залишає бажати кращого, в один голос говорять екологи та медики. Це підтверджує глобальна система Airvisual, яка збирає дані з супутника та датчиків по всьому світу: Україна за підсумками 2018-го за середньорічною концентрацією мікропилу в повітрі зайняла 49-те місце в антирейтингу. Однак деякі українські міста мають забруднення трохи менше, ніж в Делі чи Кабулі, і в рази більше, ніж, наприклад, в Осло або Гельсінкі.

Небезпечний внесок до повітря наших міст роблять хімічні викиди і шкідливі сполуки. За даними Укргідрометцентру, у першому півріччі 2019-го найгірша ситуація у країні була у промислових центрах — Дніпрі та Маріуполі. Тут найбільше отруюють повітря підприємства-забруднювачі, рейтинг яких щорічно складає Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища.

Хто найбільше забруднює повітря в Україні. ТОП-10:

Маріупольський МК ім. Ілліча, Донецька обл., м. Маріуполь — 226,6 тис. т.
АрселорМіттал Кривий Ріг, Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг — 208,2 тис. т.
Бурштинська ТЕЦ (ДТЕК Західенерго), Івано-Франківська обл., м. Бурштин — 182,9 тис. т.
Курахівська ТЕС (ДТЕК Східенерго), Донецька обл., м. Курахове — 139,1 тис. т.
ДТЕК Павлоградвугілля, Дніпропетровська обл., м. Павлоград — 121,2 тис. т.
Вуглегірська ТЕС (Центренерго), Донецька обл., м. Світлодарськ — 100 тис. т.
Дніпровський меткомбінат, Дніпропетровська обл., м. Кам’янське — 99 тис. т.
Запорізька ТЕС (ДТЕК Дніпроенерго), Запорізька обл., м. Енергодар — 98,1 тис. т.
МК Азовсталь, Донецька обл., м. Маріуполь — 88,8 тис. т.
Ладижинська ТЕС (ДТЕК Західенерго), Вінницька обл., м. Ладижин — 72,3 тис. т.

За індексом забруднення повітря антирейтинг великих міст України очолюють Дніпро, Маріуполь та Миколаїв. У лідерах міст із забрудненим повітрям також Одеса, Київ та Львів, якість повітря яких страждає здебільшого через надмірну загазованість від авто.

Цей повітряний коктейль викидів катастрофічно позначається на здоров’ї українців, впевнені лікарі.

«Погана якість повітря може призвести до цілої низки захворювань органів дихання: бронхіти, бронхіальна астма, хронічна обструктивна хвороба легенів, — пояснює терапевт клініки Intosana Андрій Артеменко. — Також це посилює ішемічні хвороби серця та артеріальну гіпертензію». З тих самих причин українці схильні до синдрому хронічної втоми, а також онкології. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно у світі через забруднене повітря помирає 7 млн людей.

У світовій гонці за чистим повітрям Україні, на жаль, також похвалитися нічим. За версією глобальної бази даних Numbeo, до списку із 288 найбільш забруднених міст планети потрапили чотири українські міста — Дніпро (40-ве місце), Київ (108-ме), Харків (140-ве) та Львів (154-те). А все тому, що іноземні туристи низько оцінили якість тутешнього повітря, перш за все через високу загазованість.

Фахівці вважають таку оцінку справедливою і наголошують: українські міста заповнені великою кількістю старих автомобілів з двигунами, що нещадно отруйними атмосферу.