1 0 630 360 1497819543 7881Президент України Володимир Зеленський присвоїв 56 жінкам Львівщини звання «Мати-героїня».

10 грудня він підписав указ №893 «Про присвоєння почесного звання «Мати-героїня», відповідно до якого це почесне звання отримали 847 українських жінок, повідомили на сайті президента, пише ZAXID.NET.

Найбільше багатодітних матерів, яким цього року присвоєно це звання, проживає на Рівненщині – 129, Волині – 116, Одещині –59. Львівщина у цьому списку на четвертому місці.

Звання «Мати-героїня» присвоюється багатодітним жінкам, які виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей й створили належні умови для їхнього інтелектуального, фізичного та духовного розвитку.

Загалом на Львівщині, як повідомила ZAXID.NET начальник відділу моніторингу Центру моніторингу соціальних програм та контролю за призначенням і виплатою допомог Львівської обласної ради Євгенія Моравська, з 2008 року це почесне звання присвоєно 18 тисячам жінок області. Найбільше матерів-героїнь проживає у Турківському, Самбірськомі , Старосамбірському районах. Жінкам, в родинах яких дітей виховали дітей неналежним чином, це звання не присвоюють.

За словами Євгенії Моравської, жінкам, які отримали звання «мати-героїня» виплачується одноразова матеріальна винагорода у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Нині цей розмір винагороди становить 19 тис. 210 грн. Для матерів-героїнь пенсійного віку передбачена надбавка до пенсії у розмірі 40% від прожиткового мінімуму.

Такі сім’ї також користуються пільгами, які передбачені для багатодітних родин:

50-відсоткова знижка плати за користування житлом;
50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами;
50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі, якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;
Позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів