1 0 630 360 1535288709 8502
Фото ілюстративне
В понеділок, 13 січня, Львівська міська рада представила карту для агломерації із навколишніми селами та містами. Наразі управлінці ведуть перемовини з сільрадами чи вже утвореними ОТГ. Кілька з них вже охоче стали б частиною розширеного Львова.

Про це пише ZAXID.NET.

Наприклад, село Зашків Жовківського району із населенням у поза тисячу людей. До Львова звідти – 15 кілометрів. Тому ще на початку жовтня минулого року тамтешня сільська рада вирішила приєднатись до обласного центру в межах реформи децентралізації. Більшість громади такий вибір схвалила.

«Люди задоволені, що ми таки ввійдемо до Львова. Адже коли хочеться купити продукти чи одежу або ж поїхати за ліками, то ліпше туди, а не кудись далеко. Нам свого часу казали, що об'єднаємось із Кам'янкою-Бузькою, але цього не сталось», — каже пенсіонерка Романія Возняк.

Про те, що місцеві давно відчувають себе мешканцями великого міста, розповідає сільська голова Зашкова Оксана Чекайло. По-перше, водозабір села Зарудці забезпечує водою два райони Львова. По-друге, не перший рік до міста Лева молодь їде навчатись і на роботу.

«Ми всі користуємось соціальними й медичними послугами, львівською інфраструктурою загалом. Повинен бути діалог», — пояснює вона.</p>
<p>Усі ці населені пункти, як стверджують у Львівській ратуші, обирали ретельно. Ті села, що північніше, мають стратегічне значення, адже саме там будуватимуть об'їзну дорогу. А ось Зимноводівська ОТГ, наприклад, буквально відтяла Львову доступ до смт Рудне, яке підпорядковується обласному центру.

«Ми сьогодні говоримо не про приєднання, а про новий територіальний устрій, він, на моє переконання, має бути сформульований правильно, щоб не було такої ситуації, як зараз. Коли багато тих ОТГ, що були створені, вони залишились дотаційними», — зазначає заступник міського голови Львова Любомир Зубач.

Нова карта агломерації Львова – уже не перша в його історії. За словами історика Івана Сварника, їй передувало чотири розширення. Зокрема, в роки німецької окупації територію тодішнього міста планували збільшити удвадцятеро.

«У 1942 році виникла чергова ідея створити ще більший Львів, гігантський, який би включив у себе містечко Винники й 20 сіл навколо. Але цю ідею через воєнні катастрофи не втілили в життя. Тому й Винники лишились окремою громадою, і навколишні населені пункти», — розповідає історик.

Загалом «Великий Львів» має об'єднати близько 20 навколишніх ОТГ чи сільрад, а це 36 сіл та міст. Серед них — Зимноводівська й Мурованська громади. До Львова, який має 204 тисячі м<sup>2</sup>, приєднають ще 240 тисяч, відтак площа агломерації становитиме 444 тисячі м<sup>2</sup>. До 750 тисяч теперішнього населення додасться ще 70 тисяч майбутніх львів’ян.