Matryoshka House 05Будівельна компанія «ІРОКС» у 2016 році зареєструвала право власності на житловий будинок у межах вже існуючого будинку, власниками якого є мешканці. Про це повідомила Оксана Куманська-Нор, заступниця начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації — начальниця Управління державної реєстрації, передає ІА Дивись.info.

За словами Оксани Куманської-Нор, у 2016 році ПрАТ «ІРОКС» за адресою вул. Антонича, 3, де вже діє ОСББ, зареєструвало право власності на новий будинок, попри наявність вже зареєстрованих шістьох квартир у цьому будинку. Крім того, за даними Оксани Куманської-Нор, у цей же період забудовник зареєстрував право власності на сходові клітки всередині триповерхівки. Вони ж, за законом, є власністю ОСББ і ними можна розпоряджатися лише за згодою усіх співвласників.

«Згідно з документами, ще у 2012 році ПрАТ «ІРОКС» набув права власності на об’єкт на Антонича, 3, площею понад 400 кв.м. на підставі судового рішення. Після 2012 року відбуваються відчуження квартир і, відповідно, нові власники реєструють собі право власності. Квартира №5 залишається за «ІРОКСом». Її площа — 75 кв.м. 27 вересня 2016 року ПрАТ «ІРОКС» подає документи на реєстрацію права власності будинку, площею 75 кв.м. Відбувається зловживання законодавством. Коли реєструється будинок у будинку — це вже абсурд», — каже експертка.

Наразі Головне територіальне управління юстиції з питань державної реєстрації разом з мешканцями будинку на Антонича, 3 подало заяви до Нацполіції та скарги до Міністерства юстиції про незаконну реєстрацію права власності.

«Якщо у нас з’явиться хоча б один вирок за незаконну державну реєстрацію, будь-які махінації з її проведення буде припинено. Мотиви забудовники у цій справі нам невідомі», — переконана Оксана Куманська-Нор.

Експертка зазначає: за таке правопорушення передбачена кримінальна відповідальність.