shkoln.avtobusУ Львові вимагають скасувати безкоштовний проїзд у громадському транспорті учням загальноосвітніх шкіл та встановити пільгову оплату за проїзд. Про це йдеться у петиції, зареєстрованій на сайті ЄСМП.

Її автор Данило Березюк вважає безкоштовний проїзд для усіх школярів безпідставним та називає це "піар-акцією".

До кінця збору підписів залишилось 59 днів.

"У травні 2018 року депутати Львівської міської ради прийняли ухвалу «Про внесення змін до ухвали міської ради від 19.04.2018 № 3289 «Про встановлення пільгової вартості проїзду для дітей (учнів) шкільного віку». Відповідно до цього документу, проїзд в електротранспорті став безкоштовним протягом цілого року у будь-який день тижня, а в автобусах – у всі дні, крім літніх канікул. На жаль, міська влада не дала чіткої аргументації чому це рішення було прийняте. Тобто, можна зробити висновок, що це було зроблено виключно для піару.

Звичайно, рішення про скасування безкоштовного проїзду для учнів не додасть рейтингу владі, однак ми обираємо її не задля популістських рішень. Чому пасажири, які не мають пільг і яким регулярно піднімають вартість проїзду, повинні оплачувати поїздки дітей на екскурсії, коли вчителі не замовляють окремі автобуси, чи в торгові центрі? Деякі люди почнуть закликати скасувати безкоштовний проїзд для пенсіонерів, які теж часто зловживають цим правом, однак пенсіонери, на відміну від школярів, все життя працювали й сплачували податки і держава має хоч трохи полегшити їхнє життя в старості. Не варто забувати, що крім пенміонерів і школярів ще є інші пільгові категорії. Це можуть бути і учасники бойових дій, які справді заслужили, як мінімум, на таку подяку від держави, і люди з інвалідністю, які й так мусять витрачати багато грошей на ліки, та інші категорії пільговиків.

Крім скасування безкоштовного проїзду, пропонується встановити 50-відсоткову оплату за проїзд учнів у маршрутках (у будні дні; крім літніх канікул) та в електротранспорті (в будь-який час протягом всього календарного року); щоб скористатися правом пільгового проїзду, школярі мусять мати при собі учнівський квиток.
Міський транспорт Львова не можна назвати якісним. І мешканцям, і владі варто зрозуміти, що на популізмі "далеко не заїдеш". За все якісне потрібно платити!" - пише автор ідеї.