1 0 1303 poteplynnya
Фото ілюстративне
Синоптикиня розказала, чи загрожує Україні аномально тепла зима.

Про це у коментарі gazeta.ua розказала завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух. Про це пише Всвіті.

Нинішня зима є незвично теплою. Середня добова температура грудня в Україні перевищувала 10 градусів тепла. У січні незначні морози фіксують уночі. Вдень переважно від 0 до +5°C. Сніг випав лише у Карпатах.

— Очікуємо аномально теп­лий лютий, — каже завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, 54 роки. — У Києві до третьої декади січня не настала метеорологічна зима (коли середня добова температура нижче 0 градусів п’ять днів поспіль. — ГПУ). Було три зимових дні. У грудні сім, але не підряд.

Чому змінюється погода?

— З середини 1970 років середня глобальна температура перейшла через нуль градусів. В Україні кліматичні параметри міняються із 1990-х. Зміни удвічі швидші, ніж глобальні. Міняється тривалість сезонів, кількість літніх, морозних та спекотних днів, “тропічних ночей” (коли температура повітря не опус­кається нижче 20 градусів протягом доби. — ГПУ), зволоження, вітровий режим, кількість екстремальних явищ.

Морози, які у нас були раніше, пов’язані з Сибірським антициклоном. Зараз його немає. Восени та взимку переважають області високого тиску, пов’язані з Азорським антицик­лоном. Приносить прогріте і сухе повітря. Якщо воно йде з Атлантики, то теж тепле і вологе. З цим пов’язані тумани.

Минулий рік став аномально теплим для України?

— Увесь 2019-й були незвично високі температури. Лютий і грудень стали одними із найтепліших в історії. Червень установив температурний рекорд. Зараз погода відповідає середині листопада чи березня.

Які наслідки очікувати від потепління?

— Торішня висока температура влітку призвела до зменшення урожаю. Зокрема картоплі. З іншого боку, тепер тривалість теплого періоду зачіпає грудень. Можна вирощувати другий і третій урожаї, виводити нові теплолюбиві культури. На Київщині вже ростуть персики і хурма. Успішно визрівають виноград та баклажани.

Зростання температури може призвести до обміління річок?

— Кількість опадів за рік майже не змінюється. Міняється їхня структура. Йдуть переважно дощі, а не сніг. А річки живляться від нього. Якщо втрачаємо сніг, то у них меншає води. Це впливає на зволоженість ґрунту і наявність прісної води для зрошення у теплий період.

Проблема прісної води актуальна не лише для південних областей. Вона є навіть на Поліссі, де донедавна осушували болота. Там піщані ґрунти. І якщо опадів випадає недостатньо, стає посушливо. Місцевість згодом може перетворитися на пустелю.

Торік було і кілька сильних злив. Вони не виправили ситуацію?

— Подекуди випадали дощі із двомісячною нормою опадів. А потім два місяці було сухо. Подібні перепади призводять навпаки до збільшення посушливості. Сильні зливи вимивають врожай, збільшують ерозію ґрунтів. Вода не допомагає рослинам, бо швидко стікає.