039485734980Сьогодні, 21 лютого, виконавчий комітет Львівської міськради під час засідання відклав питання про завтердження містобудівніих умов та обмежень для забудови громадянкою Олександрою Осташевською будинку на вул.Є. Коновальця, 21 у Львові. Про це повідомляє кореспондент Форпосту.

Це один з перших будинків, який формував вулицю на початку її закладення. На будівлі ще зберігся декор та дерев’яна веранда.

09433333323098495783904
фото 2018 року
Під час засідання начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко повідомила, що будинок мав би входити до переліку пам'яток архітектури. Але через недостатню кількість зібраних документів, експертна комісія міністерства у Києві повернула документи на доопрацювання.

"Цей будинок налжить до нововиявлених пам'яток архітектури, це наказ області. Наразі управління охорони історичного середовища ЛМР доопрацьовує документи, щоб повторно подати на розгляд це питання у Київ та підтвердити статус", - каже Лілія Онищенко.

Це може зайняти близько 1 місяця.

Зазначимо, що перший його власник — купець Ян Іжицький. З 1916 року будівля була осередком молочарських організацій, а після Другої світової війни стала належати Львівському молокозаводу.

vizualizacia konovalca 5e3d638c7cc48
Проект забудови
21 ostashevska o.r. vul. konovaltsia 21 5На засіданні представник забудовника наголовав, що будинок на сьогодні не має статусу пам'ятки та обіцяв зберегти його фасад. На місці вілли хочуть звести кількаповерховий будинок з прибудовою та надбудовою житлових приміщень, вбудованими приміщеннями громадського призначення, підземним паркінгом, трансформаторною підстанцією та даховою котельнею. Загалом будівля не може перевищувати 21 м.

Додамо, що на сайті продажу нерухомості real.estate.lviv.ua дану «ділянку з готовим проектом елітного будинку з містобудівними дозволами» продають за 1 100 000 $.

Нагадаємо, раніше львів'яни активно виступали проти забудови і знесення вілли пана Яна на Коновальця, реєстрували відповідну петицію. 2018 року на сесії львівської міськради також не погодили рішення про передачу ділянки громадянці Олесі Лисиці, але у вересні того ж року вона таки отримала цю ділянку й будинок. Пізніше право власності перейшло до Олександри Осташевської від ТОВ "Коновальця 21", власницею якого є Олеся Лисиця.

Відомо, що згадана керівниця фірми є донькою бізнесмена Тараса Хмелоського, який 2017 року був членом наглядової ради ПАТ «Львівський універмаг «На ринку», яке через суд викупило частину приміщень на Шевській, а згодом - і на площі Ринок. Пізніше там облаштували "Театр пива "Правда".