ZIK

Депутатам Львівської міської ради закупили фірмові планшети Apple по 7 тисяч 145 грн за кожен. У ЛМР пояснюють: мета такої закупівлі – дати можливість депутатам вивчати проекти документів, що виносяться на сесії, в електронній формі. Утім, за словами експертів, на ринку електроніки є значно дешевші ґаджети із аналогічними функціями.

Про це розповідають журналісти програми розслідувань «Брат за брата» на телеканалі ZIK.

Планшети для депутатів ЛМР закупили аж із третьої спроби. Перший тендер був скасований через відсутність у замовника необхідних документів. Удруге він зірвався, бо, буцімто, участь у торгах узяв лише один претендент. І лише наприкінці листопада львівське комунальне підприємство «Міський центр інформаційних технологій» уклало договір із товариством з обмеженою відповідальністю «Техніка для бізнесу». За 564 тисячі гривень у цієї компанії через мережу Prozorro мерія придбала 65 планшетів Apple Ipad mini 2 Space grey із 32 гігабайтами пам’яті. Відтак ціна одного ґаджета, згідно із тендерною документацією, становить 7 тисяч 145 грн.

За словами IT-фахівця, яка спеціалізується на тестуванні мобільних пристроїв та планшетів, у придбаних для депутатів ґаджетів є значно дешевші аналоги.

«Можна знайти набагато дешевші пристрої, які будуть мати приблизно аналогічні параметри. І ціна буде вдвічі нижчою. Наприклад, у нас є планшет «Леново». У нього, правда, трошечки більший екран – вісім дюймів, і пам’яті в нього 16 гігабайт. Але по параметрах він майже аналогічний. Шістнадцять гігабайт – це дуже багато. Тим більше, що текстові документи, які потрібні депутатам,  займають просто мізерний обсяг пам’яті», – каже Анна Хабровська, IT-спеціаліст.

Ціна ж такого планшета, як стверджує фахівець, ледь не на половину менша.

Не менш цікавим є іще один факт. Торік Львівський національний аграрний університет замовив у згаданої компанії «Техніка для бізнесу» добрива на суму 3 мільйони 96 тисяч грн. Єдиною фірмою, яка змагався за цю поставку, була компанія «Квадрокомп». Згідно із даними Єдиного реєстру юридичних осіб, ТОВ «Квадрокомп» належить Олександру Денисюку, а до нього співвласником фірми був Олег Шуптар, якому також належить 49% ТОВ «Техніка для бізнесу».

Про таку тендерну бізнес-історію від компанії, у якої міськрада Львова придбала депутатам планшети, журналісти ZIKу розповіли депутатам міськради.

«Щодо ваших слів мені потрібно буде звернутися з депутатським запитом в правоохоронні органи та з депутатським запитом – до Андрія Івановича Садового, щоб перевірити. Бо я такого не чув», – сказав депутат ЛМР Любомир Босаневич.

На переконання колишнього голови бюджетного комітету Львівської міськради Яромира Самагальського, придбання планшетів не знімає жодного питання і не вирішує жодної проблеми, навіть для економії паперу.

«Все одно кожен чиновник на кожне питання приносить стоси паперу. Переписка між мешканцями, між відділами все одно вимірюється сотнями тон паперу. Тому ця економія копійчана і нічого не вирішує. Окрім того, архіви ЛМР та інших владних установ не є оцифровані. Немає вирішеної проблеми електронного підпису. Це є звичайне відволікання уваги з тими планшетами», – переконаний екс-депутат.