23948543313-річного школяра Максима Василишина тепер знають усі. Його вчинок вразив не лише односельців, але й професійних рятувальників. Днями хлопчик героїчно врятував собаку, який застряг на закинутій теплотрасі на Пустомитівщині.

"Ми були приємно вражені вчинком Максима! Дитина молодець! Справді потрібно рятувати та допомагати тваринкам. Можливо у майбутьмому це стане його професією", - каже вчителька Максима Олена Мочурад.

 0495867895094 5 3Хлопець із друзями повертався зі школи та почув, як жінка благає про допомогу. Підійшовши до неї Максим з'ясував - її пес застряг у теплотрасі.

"Він зірвався мені з поводка і коли я сюди вже прибігла, то почула що він дуже виє з-під землі. Він попросив у мене мобільний телефон, ввімкнув ліхтарик і полізла дитина", - каже власниця собаки Світлана Терлецька.

Рятувальна операція тривала півтори години.

"По-перше там не було місця, були кістки різних щурів та мишей, які там померли. Я почав дуже сильно пітніти, було жарко, я почав захекуватись, бо повітря бракувало. Я мав деколи підсуватись до собаки, вдихати повітря і рухатись далі з собакою. Я до кінця не хотів виходити, в думках собі казав, що поки його не витягну - не буду звідти виходити", - розповідає школяр.

Максим пробирався вузьким тунелем теплотраси завдовжки 20 метрів

"Руки трохи попалив, вдарив, але зараз потрохи вони вже відновлюються. Ввечері мама помазала мені спеціальними пазями, перемотала бинтом. Хотілось допомогти, бо шкода тварину, вона теж жива істота", - додає хлопець.

За словами власниці собаки вона не викликала рятувальників, бо не вірила, що собаку справді приїде хтось визволяти.

"Кажу на всю Україну, я справді вдячна дитині, він герой, і побільше би таких людей було. Звичайно ситуація була не дуже безпечна для дитини. Але я молила Бога дуже і Бог почув мене і все закінчилося добре", - каже п. Світлана.

Рятувальники такий вчинок хлопця звичайно відзначили, але перш за все наголосили йому про небезпеки. У ДСНС усім  рекомендують у схожих ситуаціях телефонувати "101"

"Хлопець ризикував своїм життям у прямому значенні цього слова. Друга сторона цієї ситуації полягає у безвідповідальності старших людей, які не повідомили про небезпеку для собаки та наражали на небезпеку саму дитину. Ми всіх закликаємо телефонувати у 101 і прибудуть професійні рятувальники, які визволять зі складної ситуації, не ризикуючи життям дітей. Бо у таких місцях можуть накопичуватися гази і дитина могла просто отримати отруєння і це могло би закінчитися трагічно", - каже речник ДСНС Віталій Туровцев.