rss photoПісля оприлюднення активістами інформації про загадкове зникнення із Львівської митниці «гуманітарної допомоги» на 9 млн грн, почали випливати нові факти та свідчення багатомільйонних порушень у сфері ввозу на територію України так званої «гуманітарної допомоги». За останніми даними активістів, сьогодні мова уже йде не про один благодійний фонд і не про одну особу, а про групу осіб та цілу мережу фондів, які займалися такою протиправною діяльністю. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбук волонтер, голова Благодійного Фонду «Нова країна» Ростислав Макух.

«Для забезпечення протиправної діяльності група осіб за попередньою змовою створила безліч благодійних фондів за допомогою яких ввозила на територію України брендовий товар під виглядом гуманітарної допомоги. Дана діяльність може супроводжуватися міжнародним кримінальним провадженням у зв'язку, що, можливо, було підроблено документи та печатки державних установ інших держав», - розповів Ростислав Макух.

За його інформацією, посадові особи одного благодійного фонду (не зазначеного у справі про 9-мільйонну гуманітарну допомогу, - ред.) ще у 2015 році за подібною схемою присвоїли приблизно 160 тонн "гуманітарного вантажу", який знаходився під митним контролем на території України і не був визнаний гуманітарним Мінсоцполітики.

«На даний момент невідомо, чи був невизнаний гуманітарним вантаж, розмитнений за загальною процедурою зі сплатою всіх зборів (згідно з діючим законодавством) незважаючи на те, що він "зник". Також невідомо, чи відповідні органи з'ясовували реальну вартість даного вантажу (160 тонн) у зв'язку з тим, що супровідні документи могли містити ознаки фальсифікаціі, як це вже з'ясувалось з іншим подібним випадком», - додав волонтер.

Також він повідомив, що вже вдалося встановити 4-5 благодійних фондів, які, можливо, пов'язані між собою. «Можливо, під виглядом гуманітарного вантажу по підробних документах на територію України ввозився товар лакшері сегменту. Як з'ясували попередні перевірки по одному з БФ, яким було задекларовано "гуманітарний вантаж" вагою приблизно 8 тонн на понад 8.000$, справжня вартість вантажу 8 тонн за даними митних служб іноземної країни становив 350.000€ і цей вантаж вивозився за межі Євросоюзу, як комерційний», - розповів Ростислав Макух.

Також голова Благодійного Фонду «Нова країна» запевнив, що громадськість проводить активні дії щодо з'ясування всіх цих обставин, щоб надати відповідний розголос подібній "благодійній діяльності" та спонукати до відповідних дій правоохоронні органи.

Нагадаємо, Голова Громадської Ради при УСБУ у Львівській області Галина Янко уже озвучувала інформацію про сотні зниклих тон не визнаної мінсоцполітикою гуманітарки, з складів, що під митним контролем, та прогнозувала «розкриття афери "гуманітарки" та "допомоги" цього століття на мільйони доларів».