264236 1Міста Самбір і Старий Самбір не підписували сьогоднішнього меморандуму про розподіл львівського сміття. Однак ці два райцентри внесено у список документа, який оприлюднила сьогодні Львівська облдержадміністрація. Про це завив Василь Курій, представник партії ВОЛЯ на Львівщині, пишуть Lvivnews.  

«Цинічна брехня та афера. Вони позаочі вирішують за нас і подають це під соусом «ми вирішили проблему сміття», - заявив Василь Курій. – Про яку децентралізацію може іти мова, якщо громади щоразу мають менше права голосу? Нас ставлять перед фактом – ти маєш прийняти сміття, ми заберемо твою землю! Сьогоднішнім брехливим кроком вони намагаються показати ставленика президента – губернатора і Кабмін такими, що працюють і вирішують проблеми. Але вони і далі працюють лише на паперах!»

Він запевняє, що щодо сміття, то таке відбувається уже вдруге. Перша спроба була нав’язати рішення Яворівській громаді, коли у лютому рішенням губернатор-Кабмін виділили ділянку під сміттєзвалище у Яворівському районі.

«Ми не цураємося Львова, це місто не іншої держави. Залишити його напризволяще, а людей кинути у смердючі звалища посеред житлових кварталів – неправильно. Місцеві ради готові допомагати. Але як ми маємо це зробити, якщо навіть права голосу не маємо? Сьогоднішній меморандум позаочі – черговий доказ диктаторської влади в Україні. І в цьому сьогодні знову переконаються українці».

В обласній організації ВОЛЯ впевнені, у влади було достатньо часу для прозорої роботи. Від початку 2000-х громада Грибович блокувала в’їзд сміттєвозів на їх полігон, а рік часу минув від трагедії там.

«Проте не закладено навіть каменя для будівництва сміттєпереробного заводу. Влада різних рівнів зволікає. Її мета залишається незмінною – добути свій термін до кінця і перекинути цю проблему іншим. Саме тому ми підтримаємо рішення тих громад, які вийдуть на протести і виступлять проти ввезення львівських відходів на території їхніх населених пунктів. Пошук нових звалищ - не рішення проблеми. Замість того, щоб будувати сміттєпереробні заводи і давати людям робочі місця, симбіоз мера Львова-губернатора-Кабміну вкладе наші гроші, щоб на землях інших міст закопати сміття ще глибше», - наголосив Василь Курій.

Нагадаємо, 21 квітня на нараді у Львівській облдержадміністрації за посередництвом віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона львівська міська та обласна влада уклали меморандум із 19-ма містами Львівщини. Вони мають прийняти від 10 до 80 тонн відходів Львова щодня протягом 2 років. Однак представників деяких міст, яких внесено у так званий меморандум, навіть не було на нараді та документів не підписували.

До слова, міський голова Самбора Юрій Гамар є членом Політичної партії «ВОЛЯ».

Нагадаємо, вчора підтвердив свою відмову від Меморандуму також міський голова м. Броди Анатолій Белей.