Likar habarnik habar 890x395У Міністерстві охорони здоров’я планують змінити систему оплату пологів. Зокрема, введеться «прейскурант цін», де пацієнт чітко розумітиме, скільки й за що має заплатити. Про це у програмі FACE 2 FACE з Тетяною Даниленко заявила Уляна Супрун, виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України, передає ZIK.

«Сьогодні, коли пацієнт приходить в українську лікарню, він не знає, яку суму потрібно буде заплатити лікареві. Зокрема, він не знає, чи від нього вимагатимуть 5 тисяч гривень, чи тисячу доларів. Натомість, після реформування системи охорони здоров’я, людина чітко розумітиме, за що скільки потрібно платити. Тобто, введеться так званий, прейскурант цін на медичні послуги»,– каже Уляна Супрун.

За її словами, у міністерстві охорони здоров’я планують змінити й систему оплату пологів. Зокрема, якщо жінка захоче отримати додаткові послуги, то кошти за них залишаться у бюджеті лікарні, а не осідатимуть в кишенях лікарів, як це є зараз.

«Яскравим прикладом корупції в українських лікарнях є оплата пологів. Проте, цю ситуацію ми хочемо змінити. Зокрема, якщо жінка народжуватиме дитину в звичайній палаті та у чергового лікаря, але виникне потреба робити їй кесарів розтин, то за це вона не платитиме. Проте, якщо жінка захоче окрему кімнату та щоб її оперував саме той лікар, якого вона обрала, тоді можна буде додатково заплатити. Але ці кошти не підуть в кишеню лікаря, а залишаться у самій лікарні. Вже потім за ці гроші можна буде купити медичне обладнання, зробити ремонт у лікарні, або ж підвищити зарплату медпрацівникам», – додає Уляна Супрун.

На її переконання, саме таким чином можна буде зменшити корупцію в лікарнях при пологах. Зокрема, як зауважила Супрун, додаткова оплата пологів дасть можливість лікарям покращити умови саме у тих медзакладах, де вони працюють. Адже кошти залишатимуться у бюджеті лікарень.