02404 3«У гонитві за наживою власники малих ГЕС ігнорують вимоги природоохоронного законодавства та економлять на заходах щодо компенсації шкоди довкіллю. Зокрема, не обладнують ГЕС рибопропускними спорудами та ігнорують вимоги пропуску риби вгору за течією під час нересту», - про це повідомив еколог правозахисної організації «Екологія. Право. Людина» Петро Тєстов.

Він зазначає, що незважаючи на те, що відповідно до ст. 66 Водного Кодексу України«гідроенергетичні підприємства зобов’язані дотримувати встановлених правил експлуатації водосховищ, режимів накопичення та спрацювання запасів води, режимів коливань рівня у верхньому і нижньому б’єфах та пропускання води через гідровузли, забезпечувати у встановленому порядку безперебійний пропуск суден, а також пропуск риби до місць нересту відповідно до проектів рибопропускних споруд», на практиці ця норма не виконується через низку причин. В першу чергу через відсутність підзаконних нормативно-правових актів та неефективності контролюючих органів.

«У квітні-червні в Україні триває нерест більшості видів риб. Греблі більшості ГЕС є нездоланною перешкодою для міграції риби, і, відповідно, ситуацію можна виправити тільки відкриттям шлюзів ГЕС та припиненням виробітку електроенергії на період нересту. Але згідно з опитуванням, проведеним ЕПЛ серед туристів, рибалок, місцевих мешканців – шлюзи більшості малих ГЕС закриті і риба вгору за течією підніматися не може», - пояснює експерт.

Тому він закликає місцеві громади брати приклад із Яворівщини. «Є позитивні приклади, які пов’язані в першу чергу,з тиском громади та влади. Зокрема, Яворська ГЕС на р. Стрий (Львівщина) протягом останніх років завжди припиняє роботу та відкриває шлюзи на нерестовий період. Не останню роль у цьому зіграла і позиція Турківської районної державної адміністрації. Також відкриті шлюзи та, відповідно, спуск водосховища дають можливість оцінити рівень наносів на водосховищі Яворської ГЕС. Закликаємо представників місцевих громад, небайдужих до долі своїх річок, тиснути на власників ГЕС, місцеві органи влади, органи місцевого самоврядування та ставити вимоги відкриття шлюзів ГЕС на період нересту. Позитивний приклад Явори доводить, що це можливо», - додає Петро Тєстов.