1234567Медики Львівщини закликають вакцинувати дівчаток віком 11-14 років від папіломавірусу, що може спричинити рак шийки матки. Зараз у нашій області закуплено 2250 вакцин, що дає можливість безкоштовно щепити дітей. Про це розповіла Любомира Кутневич, начальник відділу материнства і дитинства ДОЗ ЛОДА, передає Гал-інфо.

Львівщина цього року вперше отримала кошти на закупівлю вакцини проти папіломавірусу. Цих коштів вистачило на 2250 доз. Тому тільки перші 2250 дівчаток віком від 11-14 років можуть безкоштовно отримати вакцинацію.

"Кількість доз вакцини є доволі малою, вона охоплює тільки 5% дівчат даної вікової категорії. Ми радимо не зволікати і провакцинувати своїх дітей за бюджетні кошти", - зазначила Любомира Кутневич.

Медик пояснила, чим небезпечний цей вірус: "Папіломавірус у людини здатен викликати рак шийки матки.Цей процес від початку інфікування і до початку виявлення хвороби займає роки, часом й десятки років.  Це повільна, але вперта інфекція.

Ця хвороба є дуже поширеною серед жінок та, на жаль, вона посідає друге місце після раку грудей за кількістю хворих".

"Щодня від такого діагнозу в Україні помирає 8 жінок", - наголосила Любомира Кутневич.

За її словами, найефективнішою є ця вакцинація у підлітковому віці, тобто ще до початку статевого життя.

"Цю вакцину рекомендують застосовувати у 9 річному віці, але в нашій обласній програмі було прийнято рішення про вакцинацію дівчаток віком від 11-14 років. Саме ці дівчата є нашою пріоритетної групою.

Програма вакцинації включає два щеплення для юних дівчат, та три щеплення дівчатам від 15 років та жінкам. Додам, що жінкам, які ведуть активне статеве життя, перед вакцинацією  потрібно пройти огляд у гінеколога, бо, можливо, жінка вже має цей вірус", - розповіла Любомира Кутневич..

"Наступну партію вакцин, закуплену за бюджетні кошти, ми отримаємо за 5-6 місяців, і тоді будемо проводити другий етап вакцинації. У Львові є найбільша кількість вакцини, але деякі райони Львівщини теж мають по 20-40 доз", - зазначила Любомира Кутневич.

Додамо, дівчата, старші 15 років та жінки, які мають намір отримати щеплення, можуть придбати цю вакцину у лікарні. Вартість платної вакцини становить близько 700 грн. Платна вакцина на Львівщині є у достатній кількості. 

Отримати щеплення можна у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі (вул. Дністерська, 27)

Нагадаємо, цього тижня в Україні та світі розпочався «Тиждень імунізації» під гаслом "Вакцини приносять результат. Відтак, медики Львівщини закликають батьків вакцинувати їхніх дітей.