Паракоклюш у детей симптомы 660x330Впродовж останніх років на Львівщині через відмови батьків проти вакцинації, кількість захворювань на кашлюк зросла у 5 разів. Про це 25 квітня розповіла Наталія Іванченко, асистент кафедри інфекційних хвороб ЛНМУ, головний позаштатний епідеміолог ДОЗ ЛОДА, інформує Гал-інфо.

За її словами, на цю хворобу хворіють від найменших дітей до дорослих.

"Кількість хворих на це захворювання стрімко зростає щороку. Якщо зростає кількість хворих на кашлюк, то значить можемо очікувати, що наступним прийде захворювання на дифтерію, оскільки вакцинація у дитячому віці відбувається комплексно", - зазначила Наталія Іванченко.

Як розповіла Любомира Кутневич, начальник відділу материнства і дитинства ДОЗ ЛОДА, Україна входить у 10 країн, де показники вакцинованих людей є одними із найнижчих.

Відтак, медики закликають свідомих батьків робити щеплення своїм дітям. 

Додамо, інфекцію кашлюка викликає бактерія. Захворювання характеризується запаленням дихальних шляхів і супроводжується нападами спазматичного кашлю, який порушує дихання — аж до його зупинки.

Передається повітряно-крапельним шляхом. Кашлюком хворіють у будь-якому віці, але у дітей першого року життя це захворювання протікає вкрай тяжко, викликає такі ускладнення, як пневмонія, ушкодження головного мозку, може призвести до смерті. Вакцинація попереджає тяжкі прояви захворювання і ускладнення.

Сформований в результаті повного курсу вакцинації імунітет проти кашлюка зберігається впродовж 5–7 років, - переконують медики.