hyddДнями на сторінці Львівської обласної організації Національної спілки художників України було оприлюднено лист від голови Спілки Володимира Чепелика про виключення зі складу обласної організації п’ятьох митців.  Художниця Вікторія Ковальчук, яку всупереч статуту, «виключили»  зі спілки, пояснює таке «рішення згори» тим, що вона, будучи членом ревізійної комісії, намагалася з’ясувати, куди зникає майно спілки та як витрачаються її кошти.

Крім того, зазначає Вікторія Ковальчук, вона також намагалась підтримати скульпторів, яких фактично «виживають» із майстерень у Стрийському парку», які також стали жертвами так званої «чистки».

«У 2013 році на звітно-виборчих зборах мене було обрано першим  заступником ревізійної комісії. У свій час я написала заяву, що стосується питань нашого майна. Треба було, щоб заяву підписав Ігор Гавришкевич та другий його заступник. Але вони її не підписали. Тоді мені подзвонив голова спілки, якому донесли, як при комуністичній системі, що Вікторія Ковальчук пише заяву по майну спілки, хоче щось виясняти. На мене почали кричати і залякувати. Я зрозуміла, що один в полі – не воїн і відступила… Я їздила на скульптурну фабрику, фотографувала, як там все розтрощено, розграбовано… Фотосалон наш перепродали і спілка позбулась салону у центрі міста. Наклали лапи на скульптурні майстерні у Стрийському парку... Все це я бачила і хотіла отримати відповіді. Нам говорили «Нічого, зате на Лесі Українки буде і кав’ярня, і салон, будемо там проводити зустрічі», - розповідає Вікторія Ковальчук.

«Тоді до нас приїхали ревізори з Києва, у відповідь на скаргу скульпторів, і був там Ростислав Оленчин, який являється керівником приватної фірми «Акрополь», і який являється управляючим нашим майном, хоча збори не давали йому такого права. І при скульпторах, при голові графічної секції Дмитра Парути я задаю питання Оленчину: «Ростиславе, а яка оплата за юридичні послуги, які ви пред’являєте нам?» Жодної відповіді не було… Я відчула це інтуїтивно, я ж художник і спитала «Хто за вами стоїть?»… Тепер мене звинувачують у розголошенні конфіденційної інформації – ось за це вони і вчепились...», - розповідає Вікторія Ковальчук.

Втім документів про продаж спілчанського майна, та документальних  свідчень, як це все відбувалось, пані Вікторія не бачила.

Як розповідає сама художниця, її виключили зі спілки, обходячи територіальну  організацію, як того вимагає статут художників. «Для того, щоб виключити члена спілки проводиться правління територіальної організації, на якій зборами відбувається виключення і після того уже затверджується у Київі», - веде далі художниця.

Відтак сьогодні, розповідає Вікторія Ковальчук, митці мають намір о 14 годині провести звітно-виборчу конференцію, на якій планують переобрати голову ЛОО НСХУ. «Ми подали протокол у секретаріат спілки, ми все робили прозоро, попередили голову Олега Микиту, просили повідомити всіх голів секцій, але нам відмовили. І взагалі заявили, що раз ми уже не члени спілки, значить не маємо права проводити звітно-виборчу конференцію. Але ми хочемо переобрати голову поки не пізно.. і розірвати угоду з «Акрополем» про надання юридичних послуг», - констатує Вікторія Ковальчук.

Художниця заявляє, що далека від економічних оборудок, і що є незалежною від спілки.

«Майстерню я отримала не від спілки, викупила свій невеличкий підвальчик у міста. Мені прикро, що відбувається, з майном нашої спілки, з тим, що будували художники старшого покоління, яких уже багатьох немає в живих».

За її словами, вона так і не дочекалась відповіді щодо оплати спілкою юридичних послуг, як і не отримала відповідей на питання, вказаних у заяві 2014 року. Йдеться про звіти про фінансову діяльність ЛОО НСХУ за 2014-2016 роки, про основні засоби, які знаходяться на балансі ЛОО, перелік орендарів, які орендують приміщення ЛОО, про підтверджуючі документи відчуження магазину-салону «Художник» на Проспекті Шевченка та взяття на баланс та передачу в оренду приміщення на вул. Лесі Українки, та про перелік організацій, які надають послуги ЛОО, зокрема договір з фірмою «Акрополь» про надання юридичних послуг.

«Нас звинувачують у тому, що ми допустили продаж будинку на Міцкевича. Справа в тому, що ми не могли цього допустити, тому що ми взагалі не знали цих оборудок. Нам говорили, що йде судова тяганина, що ми відвоюємо будинок, що це територія наша, фундамент наш, і тепер виявилось, що він вже проданий, що ми його відпустили. Ми вірили на слово, не копали глибше», - говорить художниця.

При цьому вона додає, що якщо «виключеним» членам спілки так і не вдасться добитись справедливості, то усі п’ятеро осіб звертатимуться до адвоката. «Всі п’ятеро осіб, яких виключили, будуть відстоювати свої права – не заради себе, а щоб це не стало прецедентом на майбутнє, щоб Спілка не стала власністю вузького кола осіб з власними інтересами», - підсумувала Вікторія Ковальчук.

Роботи пані Вікторії:

1б

3

34

8