Львівська міськрада затвердила комплексну програму на 2017-2020 роки, якою визначила найбільші екологічні проблеми міста та заходи для покращення екологічної ситуації у Львові. За відповідну ухвалу під час засідання сесії у четвер, 27 квітня, проголосували 48 депутатів.

«Програмою охоплено заходи із забезпечення комфортності мешканців міста, захисту водойм, утилізації, переробки та знешкодження відходів, охорони повітряного басейну міста, збереження зелених насаджень та інших компонентів живої природи», – мовиться у пояснювальній записці до ухвали, повідомляє zaxid.net.

Крім того, у програмі складений перелік найбільш гострих екологічних проблем Львова у порядку першочерговості їх вирішення:

1. Незадовільний стан поводження з ТПВ (закриття діючого сміттєзвалища та відсутність екологічно безпечного полігону захоронення ТПВ), формування стихійних сміттєзвалищ.

2. Значний рівень забруднення атмосферного повітря, особливо у центральній частині міста за рахунок комунального та приватного автотранспорту.

3. Зменшення площі зелених насаджень міста та їхній незадовільний естетичний та фітосанітарний стан, наявність аварійних дерев у житловій забудові, вуличних насадженнях, скверах та парках міста.

4. Наявність безпритульних домашніх тварин, особливо котів.

5. Недостатнє фінансування заходів щодо підвищення екологічної свідомості та культури мешканців міста.

6. Активізація небезпечних морфо-динамічних процесів (карст, суффозія, зсуви).

Відповідно, на вирішення цих проблем і спрямовані заходи програми, ознайомитись з якими можна на порталі депутатів ЛМР.

Зокрема, серед заходів програми передбачені створення гео-просторової екологічної карти Львова на сайті ЛМР; створення рекреаційних зон біля міських водойм; будівництво станції зливу стоків на вул. Пластовій; розширення мережі пунктів збору батарейок, ламп, побутової техніки; створення захисних зелених смуг вздовж автомагістралей; встановлення комплексу утилізації медичних відходів, створення ландшафтного парку «Торфовище Білогорща»; впровадження у школах навчального посібника «Зелений пакет» тощо.

Загальна вартість програми, розрахованої на п’ять років, становить понад 80 млн грн.