play 1258121014Незважаючи на неодноразові застереження, попередження та нагадування з боку працівників поліції, громадяни продовжують потрапляти на «гачок» аферистів.

В Бродівське відділення поліції 27 квітня надійшла заява від 75-річної місцевої мешканки. Жінка повідомила, що напередодні близько 23.00 на її мобільний зателефонував невідомий, який представився працівником поліції та повідомив, що її син у ДТП збив чоловіка і зараз знаходиться у поліції. Щоб вирішити проблему, необхідно заплатити гроші. Через півгодини до її дому підійшов невідомий, якому пенсіонерка передала 17 тисяч гривень, 740 євро та золоті вироби загальною вагою 25 грамів.

Лише після цього жінка зателефонувала родичам і з'ясувала, що її ошукали.

Правоохоронці встановлюють особу шахрая. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.190 (шахрайство) КК України. Максимальне покарання, передбачене санкцією статті – до трьох років обмеження волі.

Подібна інформація надійшла в Перемишлянське відділення поліції. 19-річний житель району повідомив, що на домашній телефон його бабці зателефонував невідомий та розповів, що її внук потрапив у аварію і терміново необхідні кошти. Проте жінка не розгубилась і відразу звернулась у поліцію.

У поліції нагадують, як правильно діяти, щоби не стати жертвою афериста:

  • спитати прізвище, ім’я, по-батькові, посаду, відділ поліції, в якому працює співрозмовник та його робочий номер телефону (переважно після цього шахраї кладуть слухавку);
  • зателефонувати у поліцію і дізнатись чи насправді ваш родич знаходиться у них;
  • зателефонувати «винуватцю» події або його найближчим родичам та з‘ясувати всі обставини;
  • повідомити про спробу шахрайства у найближчому відділі поліції або зателефонувавши на оперативний номер 102.

Важливо знати! Шахраї намагатимуться вами маніпулювати! Вони проситимуть вас не класти слухавки, підганятимуть робити все швидко, розповідатимуть про можливе ув’язнення вашого родича – усе для того, аби ви запанікували і віддали їм свої гроші. Зберігайте спокій та не поспішайте виконувати вимоги шахраїв – це найголовніша запорука вашої безпеки!