1 21Депутати Старосолянської селищної ради у Старосамбірському районі вирішили встановити шлагбаум на в'їзді до місцевого полігону і заборонити прийом львівського сміття. Про це Форпосту повідомив громадський активіст зі Старого Самбора Віталій Вовчик.

За його словами, Старосамбірська міськрада використовує полігон, який розташований на території Старосолянської селищної ради.

«Цей полігон, який орендується, уже заповнений на 70-75%. Буває, що перевізники навіть не довозять сміття до самого звалища, а висипають по обидві сторони дороги, що веде до вказаного полігону. Крім того, по цій дорозі їздять лісовози, які її нищать... Цю проблему потрібно вирішувати у комплексі, на таких полігонах як мінімум має бути встановлено сміттєсортувальну лінію», - говорить Віталій Вовчик.

Водночас у селі Стрільбичі, яке також фактично межує із полігоном, на громадських слуханнях також прийняли рішення заборонити приймати львівське сміття, як це передбачено у меморандумі.

Так, за інформацією Віталія Вовчика, голова Стрільбицької сільської ради звернувся до міського голови Старого Самбора з рекомендацією не приймати відходів зі Львова.

Нагадаємо, 27 квітня громада Старого Самбора на громадських слуханнях відмовилася приймати львівське сміття.

Підписаний 21 квітня сміттєвий меморандум, зокрема, передбачає наступне. Львівська обласна адміністрація зобов’язується створити громадську раду з контролю за вивезенням відходів з міста Львова; на конкурсній основі визначити інвесторів для будівництва та експлуатації комплексів утилізації (перероблення) твердих побутових відходів у Львівській області та забезпечити будівництво комплексів утилізації, координувати роботи з вивезення та захоронення відходів з м. Львова.

Львівська обласна рада зобов’язується виділити кошти у 2017 та 2018 роках з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на покращення матеріально-технічної бази та рекультивацію полігонів/звалищ, які прийматимуть відходи.

Львівська міська рада, серед іншого, має виділити кошти з місцевого бюджету у 2017 році в сумі 70 млн грн та у 2018 році в сумі 70 млн грн на покращення матеріально-технічної бази та рекультивацію полігонів/звалищ, які прийматимуть відходи на захоронення,  а також укласти угоди з органами місцевого самоврядування та підприємствами, які обслуговують звалища/полігони ТПВ, терміном на 24 місяці з метою забезпечення належного захоронення твердих побутових відходів, які утворюються у Львові.