piket stomatologiv 03Працівники 3-ї стоматологічної поліклініки Львова сьогодні пікетували міське управління охорони здоров’я, вимагаючи від чиновників підписати рішення примирної комісії від 7 квітня, яка визнала ліквідацію комунальних стоматполіклінік незаконною. Участь в акції взяли близько 50 осіб, передає кореспондент ІА ZIK.

«Ми вимагаємо, щоб підписали протокол примирної комісії. Якщо цього не буде зроблено, нам нічого не залишається, як подавати до суду», – заявила у коментарі журналістам голова профспілкового комітету 3-ї комунальної стоматполіклініки Надія Тацій.

Вона не уточнила, скільки часу стоматологи ще чекатимуть на підписання протоколу, але зазначила, що «позов до суду вже готовий».

До учасників пікету вийшов начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб. Вони передали йому пакет документів з вимогою підписати рішення примирної комісії.

Зуб своєю чергою зазначив, що прийняв до розгляду це звернення, однак заявив, що реформування закладів охорони здоров’я – це «незворотній процес у межах країни», і нагадав, що відповідні зміни до законодавства вже підписані Президентом.

«Управління керується чинним законодавством України і йде у фарватері тих змін, які пропонує МОЗ. Я хочу відзначити, що зміни, які пропонуються зараз, – це найкраще, що було запропоновано за 26 років. Це реальні кроки для докорінної зміни системи охорони здоров’я. Суть реформи полягає у зміні системи фінансування. Це передбачає перехід закладів охорони здоров’я з бюджетних установ на нову правову форму, як називається комунальні некомерційній підприємства», – сказав Зуб.

За його словами, зміна принципів фінансування полягає в тому, що будь-яка поліклініка чи лікарня «зароблятиме гроші в залежності від того, скільки пацієнтів до неї прийде».

«Якщо говорити про стоматологів, то це ще не прийнято, але в планах міністерства, що державах на себе візьме гарантії тільки на дитячу стоматологію. Дитяча стоматологія буде відшкодовуватися з бюджету, доросла стоматологія буде покриватися коштом самих громадян. Таке прийнято рішення і я вважаю, що воно правильне. Окремі поліклініки розуміють, що цей процес неминучий, і рухаються у заданому напрямку», – додав начальник управління.

Відповідаючи на питання про можливі скорочення в поліклініках у результаті реорганізації, Володимир Зуб зазначив, що це питання «відрегулює ринок».

«Якщо в третю поліклініку будуть стояти черги, то вони всі (стоматологи, – ред.) будуть працювати і будуть набирати інших працівників. Якщо до них не будуть приходити (пацієнти, – ред.), то вони повинні рішенням трудового колективу визначитися, скільки їм треба лікарів, санітарок, медсестер і т.д. І так буде діяти кожен заклад охорони здоров’я, який перейде у статус комунальних некомерційних підприємств», – заявив він.

Після цього Володимир Зуб залишив учасників пікету, пояснивши це тим, що у нього нарада. Однак така відповідь не задовольнила стоматологів. Вони збираються відстоювати свою позицію у суді.

«Лікар, який буде хронічно не здавати план, отримуватиме зарплату меншу, ніж отримує медсестра і санітарка. Тобто вони цим самим заганяють лікарів у ще більші корупційні схеми. До всіх наших листів і вимог, як вивести цю галузь з кризи, ніхто не дослухався», – заявив завідувач відділу комунальної стоматологічної поліклініки №3 м. Львова, майор медичної служби Олександр Бурій.

Також він додав, що, на його думку, мета таких змін – це «розвал стоматологічної служби» і «віджим приміщень».

Водночас учасники акції наголосили, що сьогодні в Україні не можна повністю ліквідовувати державну стоматологію, адже з нинішнім рівнем доходів далеко не всі громадяни зможуть платити за стоматологічні послуги.