18221923 1681751412118807 4728583026147765385 nЗ нагоди 117-ої річниці від дня народження письменника й патріота, духовного провідника українського народу, лікаря УПА Юрія Липи у суботу, 6 травня, відбулася літургія в церкві Святої Великомучениці Параскевії в селі Бунів Яворівського району.

Після богослужіння піша хода відправилась до меморіального комплексу Ю. Липи в селі Бунів, де відбулося громадське віче та пам’ятна панахида за участю керівництва району.

У ці травневі дні до цього пам’ятника щороку приходять представники місцевого духовенства, жителі довколишніх сіл, аби вшанувати цього великого українця, який останні роки свого життя провів на Яворівщині. Тут він працював лікарем, писав свої твори, тут він загинув від рук енкаведистів.

Присутні поклали квіти до могили діяча. Опісля представники влади відвідали село Іваники, у якому свого часу проживав Юрій Липа і де йому встановлено єдиний в Україні пам’ятник, повідомляє Яворівська РДА.

Юрій Іванович Липа (народився 5 травня 1900 року в м. Одеса – замордований 20 серпня 1944 р. у селі Шутова Яворівського району Львівської області) – громадський діяч, письменник, поет, публіцист, лікар, автор української геополітичної концепції, один з визначних ідеологів українського націоналізму.

Після переїзду влітку 1943 до Яворова (тепер Львівська область) він став одним з активних учасників українського руху Опору. Працюючи як лікар, Юрій Липа організував підпільні курси з підготовки медичних кадрів для Української Повстанської Армії, готував тексти листівок і відозв до населення і німецьких солдат. Постать Юрія Липи була настільки значущою, що 1943 р. його діяльність помітили у вищому державному проводі фашистської Німеччини.

За наказом Гітлера Ю.Липу було перепроваджено до Берліна, тому що, на думку правителів Німеччини, він був найбільшим українським ідеологом-державником. Йому запропонували очолити маріонетковий уряд України. Однак Юрій відкинув цю пропозицію.