12фАктивісти та захисники парку «Знесіння» у Львові перевірили інформацію, яка була оприлюднена раніше, стосовно облаштування 42 місць для санкціонованого розведення вогнищ на території парку. Як повідомила Форпосту голова ГО «Магдебурзьке право» Зоряна Іванків, не вдалося знайти жодної такої ділянки.

«Ми дуже обурені. Чесно вам скажу, там не 42, а 142 можемо нарахувати несанкціонованих місць, де люди палять вогнища. Дуже дивно, що на це дала дозвіл дирекція. Ми не знайшли жодного бодай приблизно облаштованого місця для паління вогнища. У одному місці навіть виявили обкладе місце для вогню історичною бруківкою. То ми історичну бруківку для таких цілей використовуємо?» - зазначила у коментарі Зоряна Іванків.

18578551 1296989383741685 128579752 n 1

Відтак, голова ГО «Магдебурзьке право» Зоряна Іванків звернулася до начальника департаменту екології і природних ресурсів ЛОДА, до начальника Екологічної державної інспекції у Львівській області та до начальника управління екології і благоустрою ЛМР із проханням взяти це питання під контроль та роз’яснити ситуацію.

«Ще перед 1 травня по ЗМІ було оголошено, що Дирекція парку «Знесіння» дозволила палити вогнища у 42-х визначених для цього місцях. Парк «Знесіння» був оголошений єдиним парком у Львові, в якому можна палити вогнища! Це все нанесено на інтерактивну карту, яку можна знайти на сайті. Коли ми пішли з активістами подивитися, що відбувається, то побачили, що ніякі місця насправді не облаштовані, - розповіла голова ГО «Магдебурзьке право» Зоряна Іванків. - Взагалі ми проти того, щоб палили в парку. Чому? Тому що до сих пір не визначено концепцію парку. А ми знаємо, що це є спадщина Митрополита Шептицького, який викупив, який був метром нашої духовності і державності. Зрештою, він напевно трошки більше розумів і бачив цей парк, ніж як це бачимо нині ми: тільки як розваги, тільки як шашлик, тільки як, вибачте, випити і закусити. Він це бачив як нашу історичну спадщину, культурну, як місце для оздоровлення. Він визначив, що це має бути музей під відкритим небом. Це сакральні місця, які колись використовувалися нашими предками як святиня. Не можна палити в церкві. Не можна їсти шашлик в музеї. Це нонсенс. А наша теперішня дирекція, я так зрозуміла, бачать це як забави і розваги».

18555124 1296993053741318 247522465 n

Зоряна Іванків зазначила, що вже мала розмову з головою ЛОДА Олегом Синюткою, і він пообіцяв взяти це питання під особистий контроль. «Якщо ми себе визначаємо культурною нацією, якщо ми говоримо про Європу, давайте будемо себе підіймати, а не опускати до рівня шашлика. Навіть якщо ми дуже хочемо і дуже необхідно в  тому парку розводити вогнища, то це має бути продумано, культурно. Мусять бути якісь проекти. Має бути облаштоване місце, під’їзд, підхід. А як бути з пожежною безпекою, з санітарно-екологічною безпекою? А де ми будемо в туалет ходити? А де сміття викидати? А де будуть дрова брати? Має бути супровід до того місця інспектора. А я маю відповідь в.о. обов’язки директора Мар’яни Задорожної про те, що інспектори працюють по графіку із тими ж вихідними, що й усі. Тобто якраз тоді, коли буде наплив людей, інспектори будуть вихідні», - додала співрозмовниця.

За словами голови ГО «Магдебурзьке право», це питання дуже гостре. «Якщо ми не зруйнували парк забудовою, то складається таке враження, що дирекція має нав’язливу ідею дозволити його спалити і знищити. Відтак, ми також вимагаємо, щоби був оголошений конкурс на директора. Не просто призначений директор кимось. Громада хоче брати участь. Ми вважаємо, що ми достатньо часу приділили, 10 років захищаючи парк, щоби мати на це право», - підсумувала Зоряна Іванків.