2345На сайті Львівської міської ради зареєстровано петицію із вимогою «демонтувати огорожу навколо Брюховицьких озер та облаштувати громадські зелені зони, пляжі та місця для відпочинку громадян та велотуристів з безперешкодним та безоплатним доступом до озер», автором якої зазначена Ярина Остапик.

Як йдеться у петиції, Львів не має власних рекреаційних водних об’єктів, а Брюховицькі озера знаходяться на найближчій відстані від центру Львова і їх можна використовувати для відпочинку та рекреації львів’ян, у тому числі малозабезпечених категорій – сімей з дітьми, пенсіонерів.

«Брюховичі – рекреаційний населений пункт на території Шевченківського району м. Львова. Брюховицькі озера в районі «Чебуречної» протягом багатьох десятиліть були місцем відпочинку для великої кількості львів’ян. На даний момент з рекреаційною метою споруджують велодоріжку зі Львова до Брюхович.  

Брюховицькі озера знаходяться на території земель загального користування смт.Брюховичі, проте передані в оренду з символічною орендною платою – орієнтовно 6 000 грн. за місяць за озеро з прилеглою територією загальною площею близько 4 га.

Орендарі території озер поставили огорожу по периметру озер, внаслідок чого мешканці м. Львова та інші громадяни можуть користуватись озерами лише у літній період і тільки за плату, у зимовий, весняний та осінній період озера повністю закриті ( порибалити, на ковзанах покататись чи просто погуляти навколо озер неможливо), що порушує право мешканців м. Львова на безкоштовне та безоплатне користування водними об’єктами та пляжами.

Ст. 88 Водного кодексу України визначає, що у межах населених пунктів місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування виділяються та облаштовуються пляжні зони для безперешкодного та безоплатного користування.

Відповідно до ст. 51 Водного кодексу України водні об'єкти надаються в користування на умовах оренди без обмеження права загального водокористування. Орендарі водного об'єкта зобов'язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо). У межах населених пунктів забороняється обмеження будь-яких видів загального водокористування», - зазначає авторка петиції.

Відтак, петицією пропонується вжити правових заходів для розгородження Брюховицьких озер та облаштувати відкриті і безкоштовні громадські зелені зони, пляжі та місця для відпочинку громадян та велотуристів з метою безперешкодного та безоплатного доступу мешканців м. Львова та туристів до Брюховицьких озер.