Варшава 2У Варшавському національному археологічному музеї експонується виставка «Врятовані скарби підземного Львова». Її відкрили 16 травня і триватиме вона до кінця серпня цього року. Про це інформує прес-служба РАС. 

Понад півтисячі артефактів, від VIIі до ХІХ століття, розказують про щоденне життя львів’ян. Представлені знахідки походять з розкопок «Рятівної археологічної служби» у центральній частині Львова, які науковці проводили за останні 15 років.

«Ми представили дуже багато простих побутових речей: глечики, глиняний та скляний посуд, горнятка, дитячі свищики, люльки тощо. Але саме у цій простоті є певна сакральність та неповторність. Ці речі були дуже важливі для львів’ян, це те, чим вони користувались щодня і що цінували. Вони якнайкраще передають історію міста протягом століть», - розповіла кураторка виставки Наталка Войцещук.

Варшава

Є в експозиції і такі рідкісні та цікаві знахідки як-от давньоруські енколпіони ХІІ-ХІІІ ст., бронзова фігурка блазня з XIV ст., олов’яно-свинцева таца XV-XVI ст. з найдавнішим, відомим історикам, гербом Львова вибитим на металі. Історію Львова крізь призму археологічних знахідок розповідають 30 тематичних банерів. Окрім цього, виставка доповнена репродукціями давніх планів Львова, панорамними видами міста, а також фотографіями з місць розкопок фотомитців Віталія Грабара та Романа Шишака, та картинами відомих митців: Оксани Андрущенко, Тараса Беняха, Володимира Богуславського, Галини Дудар та Лесі Квик.

Під час відкриття виставки Надзвичайний та Повноважний Посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця зазначив, що виставка чудово промує європейське місто Львів та висловив сподівання, що серед її відвідувачів буде багато охочих побачити місто.

Організатори - НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України, Археологічний музей міста Кракова та Варшавський національний археологічний музей. Виставка проходить під патронатом Посольства України у Республіці Польща.

Варшава стала четвертим польським містом, у якому презентували проект «Врятовані скарби підземного Львова». Виставку вже мали можливість оглянути у Кракові, Любліні та Вроцлаві.

За словами директора НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України Олега Осаульчука, він сподівається, що незабаром вдасться презентувати виставку і в Україні.

Фото: Рятівна археологічна служба, Посольство України у Республіці Польща