1394060574 1У четвер, 25 травня, о 15:30 на бронетанковому заводі у Львові відбудеться День Європи за участі посла ЄС, а також послів Норвегії, Македонії та інших країн Європейського союзу. Він проходитиме під назвою «Україна – європейський щит». Відтак, головною ідеєю ініціаторів заходу є поєднати силу мистецтва та військову міць, - розповіла у коментарі Форпосту директор депаратменту культури Христина Береговська, зазначивши, що їй дуже прикро, що хтось намагається перекрутити інформацію і спаплюжити хороші наміри висміюванням висмикнутих із контексту ідей. 

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що «на БТРах їздитимуть балерини». За словами Христини Береговської – це неправда. «Я побувала на Львівському бронетанковому заводі. Подивилася усю техніку, придивилася до кожного елемента. Мене вразили гусениці. Після цього я звернулася до Оперного театру з пропозицією поєднати непоєднуване: щоб тендітні дівчата-балерини сиділи на гусеницях. Це мало бути символічним: гусениця – війна, і дівчина, яка чекає свого хлопця, коханого, чоловіка. Дівчата будуть сидіти. Ніхто, не дай Боже, не буде на танках танцювати чи їздити. Ніхто нічого не буде похабити», - пояснила Христина Береговська.

Вона зазначила, що ідея поєднати мистецтво і бойову техніку у неї виникла під час відвідин бронетанкового заводу.

«Я побачила, яка там потужна бойова техніка. А ще я завжди і усюди говорила і буду говорити, що мистецтво – це теж зброя. І в мене з’явилась ідея продемонструвати мистецтво як зброю. Ми подумали, що у нас є техніка, є в місті бронетанковий завод. А не кожне місто може цим похвалитися. І ми вирішили продемонструвати військову міць. Це не минулі століття, коли хлопці в тапках і спортивних костюмах. Сьогодні це повністю обмундирована армія з відповідними бойовими можливостями. Ми вирішили показати, що коли там, на крайній точці України відбувається війна, тут – на іншій крайній точці – ми цю міць підтримуємо. Ми виготовляємо цю техніку, ремонтуємо. Ми вирішили звести цих два знаменники. Музика, поезія, хореографія – це своєрідна зброя, яка піднімає нашим хлопцям бойовий дух. І техніка – зброя, яка має своє застосування. І те, і інше нам потрібне для миру, заради миру».

За словами ініціаторки заходу, планувалося в ряд виставити всю бойову техніку, щоб продемонструвати, що у нас є. А попереду розташувати сцену для симфонічного оркестру.

«Захід називається «Україна – європейський щит». Ми хотіли через мистецтво показати, що ми є свідома з потужною історією інтелектуальна країна. І привернути увагу послів, шанованого товариства до того, що у країні йде війна, і ми кожен на своєму місці виконуємо свою місію. Люди від мистецтва зі своєю зброєю – музичними інструментами і голосом, саме так виконують свою місію.  Ми підібрали розкішні композиції. Нас знає цілий світ. Європа використовує наші композиції. Ми підібрали тексти, які щемлять за душу. Будуть виступати діти, батьки яких загинули на Сході. Це комплексний захід. Не можна просто висмикувати балерину і брехати. Був би черговий нафталіновий концерт – ніхто б нічого не сказав. А тут хочеш зробити щось краще, інакше, вище, і все – спаплюжили», - обурилася директор депаратменту культури Христина Береговська.