У середу, 31 травня о 18:30 команда проекту "Інтерактивний Львів" презентуватиме "Уявну мапу літературного Львова ±1939 року" на основі дослідження Віктора Мартинюка та Данила Ільницького.

Ця мапа є спробою на основі письменницьких спогадів представити трансформацію літературного ландшафту Львова на початку Другої світової війни у вигляді мережі місць, людей та ідей.

Опорною точкою дослідження став 1939 рік. Ця дата відкриває подвійну перспективу: на інституційні зміни в літературному житті міста з приходом радянської влади й на стан речей, який тим змінам передував. Воднораз до цієї дати, що зосередила в собі напругу пережитого, зверталися згодом представники різномовних літератур – у спогадах чи художніх текстах. Уявна мапа – це також спроба показати багатоголосся пам’ятей, які, хоч і не творять єдиного дискурсу, а проте об’єднані спільним простором і спільним досвідом – тривоги, неминучості, скрути, зустрічі з іншим.

Дослідження на платформі "Інтерактивного Львова" розпочалося у 2014 році. Частина текстів була опублікована впродовж 2015-2016 років. Цього разу ми з приємністю презентуватимемо візуалізовану уявну мапу літературного Львова, доповнену новими текстами про місця та людей.

У роботі над цим проектом взяли участь спеціалісти із різних сфер. Окрім літературознавців, до створення уявної мапи долучилися перекладачі, технічні спеціалісти та дизайнери. Тож ми прагнемо розповісти про досвід такої взаємодії як важливу складову проектів цифрової гуманістики.

“Інтерактивний Львів” - це цифровий проект Центру міської історії, який є платформою для вивчення історії Львова. Дослідницькі тексти та мультимедійні матеріали представлені у ньому через карту міста: http://www.lvivcenter.org/uk/lia/