18835671 1396314883794679 8735340427587682870 n 39db1До 1 липня спеціальна робоча група має запропонувати оптимальні варіанти вирішення майбутнього ймовірного експонування Монументу Слави, який знаходиться на вул. Стрийській. Про це повідомив Юліан Чаплінський, головний архітектор Львова, пише Гал-інфо.

26 травня відбулося перше засідання робочої групи, яка розглядає питання експонування пам’ятника Монумент Слави.

За словами Юліана Чаплінського, цей монумент є дуже міцно змодельований у залізобетоні, тому демонтувати таку річ є доволі складно.  Сам демонтаж вимагає проекту демонтажу, а це також  передбачає кошти на проектування.

"В професійних колах дуже різні думки з цього приводу. Були ідеї, щоб музифікувати цей монумент і частково залишити його як експонат абсурдності тоталітарного режиму.

Щодо парку  культури, то вже є частково напрацьовані плани, і цей парк будемо активно розвивати наступні 10 років", - сказав головний архітектор Львова

"З приводу  можливого демонтажу і того, що б могло стояло на місці пам'ятника, є різні версії. Одна із них - це розширення парку  або встановлення монументу воїнам АТО", - додав Юліан Чаплінський.

Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко зазначив, що наступне засідання відбудеться вже скоро, ймовірно наступного тижня.

"До наступного засідання робоча група доручила провести інвентаризацію і обстеження пам’ятника Монумент Слави, вивчити архітектурну та історичні цінності цього пам'ятника, також потрібно зробити обстеження аварійності монументу", - наголосив  Андрій Москаленко.

Додамо, прийнято рішення запросити на наступне засідання одного із авторів пам’ятника - п. Ярослава Мотику; запросити експертів із Львівської академії мистецтв, ЛНУ ім. І. Франка, УКУ, представників спілки художників і скульпторів. Також учасники робочої групи спільним листом звертатимуться в Інститут національної пам’яті надати своє роз’яснення і бачення поводження з такими об’єктами.

Нагадаємо, 17 травня міський  голова Львова видав розпорядження про створення робочої групи для розгляду пропозицій і вирішення питання експонування пам’ятника Монумент Слави.