Papillomavirus Visokij risk dlya cheloveka simptomi i lecheniya papillomiУ Львові 8 червня обговорили проблему раку шийки матки, а також про можливі способи профілактики смертельної недуги. Захід пройшов за участі головного позаштатного спеціаліста департаменту з онкогінекології Світлани Струк, головного позаштатного спеціаліста департаменту з епідеміології Наталії Тімко та лікаря-епідеміолога Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Оксани Пушкарьової.

"У Львівській області за минулий рік виявлено 233 випадки раку шийки матки, з них 34 - у занедбаній стадії (14,6%). Вікова категорія від 40-44 років найбільше підлягає ризику. 80 % жінок з раком шийки матки, мали папіломавірус. Для боротьби з такою недугою має працювати два механізми – вакцинація та скринінг. Єдиний спосіб уникнути захворювання – зробити щеплення", - повідомила головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я з онкогінекології Світлана Струк.

Головний епідеміолог Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Наталія Тімко також зазначила, що вакцина являє собою елементи оболонки папіломавірусу, тому вона сама по собі не провокує утворення ракових клітин. Після внутрішньом'язового введення в крові виробляються антитіла, які назавжди залишаються в організмі людини. Щеплення здійснюють в кілька етапів, для більшої ефективності рівномірного виділення антитіл. «Завдяки обласній програмі закуплена вакцина, планується охопити близько 2250 дівчаток, віком від 11-14 років. У вас є безцінна можливість вберегтися від смерті. Скористайтесь шансом».

За словами Оксани Пушкарьової, вакцини проти найбільш небезпечних типів вірусу зареєстровані в усіх країнах Європейського Союзу, США та Канаді. Протягом 5,5 років після вакцинації зберігається 100% захист від передракових уражень шийки матки. Вакцинацію проти папіломавірусу проводять в кабінеті щеплень Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, вже зроблено близько 300 щеплень.