лящ2 300x201За оперативними повідомленнями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Україні продовжують реєструватися випадки захворювання на ботулізм серед населення країни, пов’язані з вживанням рибної продукції.

За пройдений період червня поточного року в Україні зареєстровані 3 випадки захворювання на ботулізм, пов’язані з вживанням рибних продуктів. Так, випадок захворювання на ботулізм мешканки с.Микільське Полтавської області ймовірно пов’язаний із продукцією виробництва ФОП Сидоренко І.З., що здійснює свою діяльність у м.Черкаси. За результатами розслідування випадку захворювання на ботулізм мешканця смт.Недригайлів Сумської області, встановлено, що захворювання ймовірно пов’язано із вживанням риби в’яленої домашнього виготовлення, яку було придбано в Київській області.

Захворювання на ботулізму мешканки м.Дніпрорудне Василівського району Запорізької області також, ймовірно, пов’язане із вживанням копченої риби невідомого походження, придбаної, зі слів родичів постраждалої, в КП «Дніпрорудненський міський ринок».

Як повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області, за фактами реалізації в торговельній мережі м.Львова (супермаркети «Арсен» ТОВ «Альянс Маркет») небезпечної рибної продукції виробництва ФОП Меркулова А.В. (м.Світловодськ Кіровоградської області), з якою пов’язані випадки захворювання ботулізмом у м.Києві, спеціалістами Управління Держпродспоживслужби в м.Львові вилучені з реалізації 89 кг рибних продуктів (рибна стружка в’яленого судака, рибна паличка «Лосось», рибна паличка «Краківська», в’ялений судак, плоскирка, карась в’ялений, густера). Рибна продукція повернута постачальнику.

З метою недопущення епідемічних ускладнень в області, які пов’язані з споживанням небезпечних в епідемічному відношенні харчових продуктів, населенню необхідно пам’ятати про заборону купувати в місцях стихійної торгівлі та на агропродовольчих ринках м’ясних та рибних продуктів домашнього виготовлення, в т.ч. герметично закритих в банки. Не слід купувати та споживати м’ясні та рибні продукти невідомого походження, в першу чергу в місцях стихійної торгівлі, які реалізуються невідомими особами з порушеннями: без відповідних товаросупровідних документів, з землі, без дотримання належних температурних умов.