Прес-служба Державної фіскальної служби України

Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров запевнив, що ДФС не буде штрафувати платників податків через можливі проблеми у роботі «Приватбанку».

«На сьогодні у суспільстві викликає занепокоєння ситуація, яка склалася у зв’язку з роботою «Приватбанку» стосовно перерахування податкових зобов'язань до бюджетів, що у свою чергу може вплинути на виконання обов'язків щодо сплати податків.

Проте ДФС зі свого боку хоче заспокоїти платників податків. Адже у відповідності до пункту 129.6 ст. 129 Податкового кодексу України за порушення строку зарахування податків до бюджетів з вини банку несе відповідальність саме цей банк», - заявив очільник відомства.

Зокрема, банк сплачує пеню за кожний день прострочення, включаючи день сплати, та штрафні санкції у розмірах, встановлених Податковим Кодексом, а також, відповідно до законодавства, несе іншу відповідальність за порушення порядку своєчасного та повного внесення податків, зборів, платежів до бюджету або державного цільового фонду.

«Таким чином, ДФС не буде штрафувати платників податків через можливі перебої у роботі банків», - підкреслив Роман Насіров.

Платники податків звільняються від відповідальності за несвоєчасне або перерахування не в повному обсязі податків, зборів та інших платежів до бюджетів та спецфондів, включаючи нараховану пеню або штрафні санкції. У разі нарахування платнику таких штрафів та пені, платник повинен звернутись до контролюючого органу та подати оригінали або копії платіжних доручень.

P. S.: За умови, якщо НАБУ та Генеральна Прокуратура України не виявлять у цьому незаконних дій.