Цими днями за підтримки Міністерства спорту та туризму Польщі на теренах Замостського повіту Люблінського воєводства республіки Польща успішно проведено 61-у міжнародну багатоденну велогонку польсько-української дружби, пам’яті полковника Василя Скопенка.

Традиційно у цій велогонці беруть участь кращі велосипедисти Польщі та України й триває така велогонка також традиційно й поперемінно територією двох країн.

Цьогоріч участь у велогонці взяли понад 70 спортсменів, що представляли 15 спортивних осередків двох держав, з поміж яких і члени національних збірних Польщі та України. Україну представляло 15 спортсменів, в т.ч. й двоє велосипедистів зі Львівщини – майстер спорт міжнародного класу Роман Гладиш та майстрер спорту Дмитро Кожушко. У складі суддівського корпусу працювали й два арбітри зі Львівщини – судді національної категорії Володимир Набойщіков (Львів) та Адріан Керницький (Жовква).

Цьогоріч гонка відбулася тільки на території Польщі й складалася з 6 етапів загальною протяжністю 670,8 км. та пролягала містами Замость, Томашів, Грубешів, Холм, Ланцут, Тищовце, Горай, Фрамполь та ін.

У генеральній класифікації срібним призером велогонки став вихованець Львівського училища фізичної культури Роман Гладиш. 6 етапів Роман подолав за 15 год 58 хв. 28 сек., поступившися 57 сек. переможцю Міколаю Гутеку із збірної Польщі. Інші місця у першій десятці посіли виключно польські велогонщики.

У командному заліку збірна команда України з велотреку, у складі якої змагався Роман Гладиш опинилася на ІІІ місці.

Довідково.

Василь Федорович Скопенко (1 січня 1912 — 27 січня 1945) — український педагог, полковник, Герой Радянського Союзу (1944).

Міжнародна багатоденна велогонка українсько-польської дружби була заснована з ініціативи Келецького воєводства Польщі 1956 року на честь Василя Скопенка - полковника однієї з частин Радянської армії, яка в роки Другої світової війни брала участь у визволенні від фашистів польського міста Сандомира. Саме завдяки В. Скопенку було збережено від руйнувань чудові архітектурні пам'ятки цього міста. Смертельно поранений командир заповів поховати його в Сандомирі, на березі Вісли. Спершу ця гонка іменувалася «Шляхом полковника Скопенка", від 1972 року велогонка проводиться територією України та Республіки Польща як гонка українсько-польської дружби пам'яті Василя Скопенка.