1428712 1471455У Львові у Парку культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького у середу, 14 червня, на території урбан-саду екологічні активісти встановили два компостери для переробки харчових відходів на біогумус.

«Біогумус, який утоворюється внаслідок переробки органічних відходів мікроорганізмами та спеціально підібраними культурами хробаків, ― це збалансоване, якісне добриво природного походження. Ми будемо використовувати його на навчальних грядках та клумбах в урбан-саду», ― розповіла ZAXID.NET координаторка проекту, представниця громадської спілки «Пермакультура в Україні» Тетяна Чучко.

За її словами, компостери для урбан-саду виготовили у межах «Майстерні міста». Для них використали дерев’яні палети та будівельну сітку.

«Ці компостери є не лише діючими, але й демонстраційними. Важливо, щоб люди могли перейняти цей досвід, і після ознайомчих лекцій починали компостування у себе на подвір’ях, на своїх ділянках, це сприятиме зменшенню побутових відходів у місті», ― зазначила Тетяна Чучко.

Під час лекції вона розповіла, що для того, щоб запустити процес ферментації, і разом із цим уникнути процесу гниття, подрібнені органічні відходи обробляють спеціальними препаратами, що містять ефективні мікроорганізми. Далі в купу відходів запускають хробаків, наприклад «червоних каліфорнійських», які харчуються органічними відходами. Вони переробляють органіку на біогумус. Процес наповнення компостера та переробки триватиме близько двох місяців. Тож наприкінці літа в урбан-саді отримають власне добриво.

За кілька днів в урбан-саді організують лекцію щодо компостування харчових відходів у приватних будинах та квартирах, а через тиждень тут почне діяти літній табір для дітей, яких вчитимуть садити та доглядати за рослинами.