На Прикарпатті активно працюють над створенням обласної стратегії поводження з відходами. Більше того, мізкують, як і де будувати сміттєпереробний завод.

На цьому під час прес-конференції для ЗМІ наголосив голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук, передає «Правда» з посиланням на «Бліц-Інфо».

«Питання сміття у нас стоїть на першому місці, бо Івано-Франківська область стоїть на межі того колапсу, в якому зараз Львівщина. Я хочу подякувати всім міським головам області, і в першу чергу Руслану Марцінківу за те, що ми маємо однакове бачення ситуації і спільну позицію з цього питання. Ми не розглядаємо окремо полігон в Івано-Франківську, а говоримо про всі сміттєзвалища Прикарпаття», - підкреслив очільник ОДА.

За словами Гончарука, область готова направити кошти екологічного фонду на будівництво сміттєпереробного заводу. Втім, без інвестора не обійтись. 

«Наразі разом з головою облради Олександром Сичем та депутатським корпусом говоримо про те, щоб кошти екологічного фонду направити на будівництво сміттєпереробного заводу і стати його співінвестором. Та рано говорити про виділення грошей, коли немає відповідей на важливі питання. Ми маємо чітку оцінку, яка має бути потужність цього заводу для потреб області, знаємо діапазон вартості його будівництва. Але не маємо відповіді, як забезпечити завод сировиною, скільки коштуватиме її доставка з цілої області та хто готовий виступити інвестором і на яких умовах.

Бо ми маємо приклад в Україні, коли збудували завод, але він зупинився, бо бракує сміття. Тобто, він виявився економічно-невигідним. І це може статися великою проблемою для інвестора. Ми ведемо перемовини з європейськими банками і зокрема, Європейський банк розвитку готовий виступати гарантом для інвестора. Я сподіваюсь, що в 2018 році будемо виробляти технічну документацію та підпишемо договір з інвестором», - пояснив Гончарук.