Це не функція президента та Адміністрації Президента - вивозити зі Львова сміття.

Про це сказала представник президента України у ВР Ірина Луценко, відповідаючи на запитання щодо ситуації навколо львівського сміття й оголошення голодування лідером фракції "Самопомочі" Олегом Березюком, передає Цензор.НЕТ

"Ну, це вигідно - голодувати, коли президент займається державними справами, готується до візиту в Сполучені Штати. Тим самим підтягуючи цю проблему до президента. Президентом була запропонована перша реформа, яка відбулася в Україні - це реформа децентралізації. Відповідно до цієї реформи 80 % коштів загального бюджету перейшли на місцеві громади, де мери, обрані на вільних демократичних виборах, повинні управляти виконавчими комітетами і використовувати ці гроші на користь громади. Це не функція президента та Адміністрації Президента - вивозити зі Львова сміття. На те підв'язався Садовий. За це його обрали львів'яни. Для цього вони сплачують до місцевого бюджету податки", - заявила Луценко.

Далі вона звернулася до Садового: "Шановний Садовий, якщо ви дійсно мер, а не просто "сміттяр", який розвозить по всій Україні сміття, то, будьте ласкаві, використовуйте засоби, зберіть громаду, побудуйте сміттєві заводи (що зроблено в багатьох регіонах) і працюйте. Це ваша безпосередня функція. Нічого свою функцію, віддану йому людьми Львівщини, перекладати на президента".

Нагадуємо, напружена ситуація з вивезенням побутових відходів виникла у Львові через закриття Грибовицького сміттєзвалища після обвалу на ній в результаті пожежі в травні 2016 року, що призвела до загибелі людей.

За фактом пожежі СБУ почала кримінальне провадження. У той же час міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що пожежа на звалищі почалася в результаті підпалу.

Місцева влада навіть просила Кабмін оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації через невивезене сміття. У відповідь, прем'єр Гройсман звернувся до мера Львова Садового: "Давай я вибачусь перед львів'янами за те, що ти за 11 років не вирішив цю проблему". На що, мер Львова відповів: "Чекав від прем'єра більш адекватної відповіді, ніж елементарне хамство". У відповідь Гройсман заявив: "У Львова достатньо коштів на "золотий" полігон. Треба тільки почати щось робити".