Міський голова Львова Андрій Садовий сьогодні на брифінгу прокоментував заяву керівництва Львівщини про делегування функції управління ТПВ у Львові Львівські обласній державній адміністрації, а також виділення щорічно субвенції з бюджету міста Львова у розмірі 300 млн грн.

«У древні віки ворожі сили брали в облогу наше місто, коли залишали людей без їжі, без води, коли ставили місто на межу виживання, коли місто могло опинитися в епідеміях та хворобах. Тоді був вибір: чи місто буде спалене, чи воно буде зруйноване, чи потрібно просто заплатити кошти і відкупитися. Але це були древні часи. У новітній історії ми маємо унікальний приклад, коли намісник Президента озвучує пропозицію, ультиматум, що місто має заплатити кошти, щоб уникнути подальшої блокади, яка може привести до великих загроз, епідемій і хвороб.

Це не є ультиматум Садовому - це є ультиматум громаді міста Львова. Я переконаний, що у цій ситуації ми повинні прийняти цю пропозицію, ми повинні заплатити кошти, ми повинні мати можливість нормально жити і розвиватися тому, що наше завдання – зберегти людей.

Я сьогодні мав розмову з керівниками фракцій міської ради, ми домовилися, що на наступному пленарному засіданні, яке відбудеться у четвер, ми підготуємо відповідні рішення, юридичний департамент  отримав відповідну вказівку і ми проголосуємо на сесії за рішення, яке від нас вимагає намісник Президента. Це такий новий етап в історії нашого міста», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Нагадаємо, вчора очільник Львівської області оприлюднив заяву до міського голови Львова з  вимогою передати ЛОДА функції управління ТПВ у Львові на найближчі два роки та щорічно виділяти з бюджету міста Львова субвенцію в розмірі 300 млн грн. Виконання цих та інших вимог є гарантією вивезення з міста Львова сміття на полігони у Львівській області. Також однією з умов є передання в тимчасове управління на період здійснення повноважень по вивозу ТПВ Львівською обласною державною адміністрацією ЛКП «Львівспецкомунтранс».

Ситуація із вивезенням і захоронення сміття у Львові залишається критичною. Більше 12 тис. тонн сміття залишається невивезеним. Як повідомили в управлінні житлового господарства ЛМР, станом сьогодні на ранок сміття не вивезено з 510 контейнерних майданчиків житлового фонду. Це 41% від загальної кількості.

Сміття не вивезено із 4 контейнерних майданчиків закладів охорони здоров’я та 5 майданчиків закладів освіти. Також не вивезено відходи із 4 контейнерних майданчиків підприємств (супермаркетів).

Повністю очищені від сміття контейнерні майданчики Галицького району та контейнерні майданчики, розміщені на ринках.

Загалом у Львові 1237 сміттєвих майданчиків житлового фонду, 23 майданчики закладів охорони здоров’я, 116 сміттєвих майданчиків закладів освіти, 39 контейнерних майданчиків підприємств (супермаркетів) і 43 майданчики, що розміщені на ринках.