cijepljenjeУ прес-службі Департаменту охорони здоров'я ЛОДА розповіли про ситуацію із забезпеченням медичних закладів області профілактичними імунобіологічними препаратами.

За інформацією прес-служби управління, 13 червня 2017 року в область надійшло 78 102 дози комбінованої вакцини для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи - «Пріорікс» виробництва Глаксо Сміт Кляйн Біолоджікалз (Бельгія). Разом із наявними залишками в медичних закладах загальна кількість цієї вакцини склала річну потребу на 2017 рік. Це означає, що сьогодні мають змогу себе захистити не тільки діти, які вакцинуються планово в 1 та 6 років, а й особи, які не були щеплені з різних причин в попередні роки, які отримують вакцинацію за індивідуальним  графіком.

Також зазначається, що кількість захворілих на кір на Львівщині продовжує зростати. Станом на 23 червня лабораторно підтверджено 12 випадків кору, з них за неповний червень - 8 випадків. Серед захворілих - 7 не щеплених осіб. В Україні захворювання на кір реєструється у 15 регіонах. Найбільше випадків кору в Івано-Франківській (392) та Одеській (267) областях. Специфічного лікування кору не існує. Запобігти хворобі та її важким ускладненням можна лише шляхом вакцинації.

Також продовжує залишатись на високих показниках захворюваність на кашлюк, кажуть в управління охорони здоров’я ЛОДА. «Заклади охорони здоров’я області на сьогоднішній день в достатній кількості забезпечені вакциною для профілактики кашлюка з цільноклітинним кашлюковим компонентом, дифтерії та правця (АКДП), виробництва Індія. Залишок на початок червня склав 47 454 дози. Комбіновані вакцини з ацелюлярним кашлюковим компонентом, такі як «Пентаксим» та «Інфанрікс» за державні кошти надходити не будуть», - йдеться у повідомленні.

Водночас, в управління запевняють, що пологові відділення та поліклінічно-амбулаторні заклади стовідсотково забезпечені вакцинами для профілактики туберкульозу (БЦЖ, виробник Болгарія – залишок 146 650 доз) та гепатиту В, виробник LG Life Sciences, Ltd.”, Корея (залишок 52 338 доз). Вакцина проти гепатиту В не містить живого вірусу, а лише один поверхневий антиген, вмонтований в геном хлібопекарських дріжджів і є високоефективна та безпечна. Найбільш оптимальна схема вакцинації для вироблення тривалого напруженого імунітету у дітей, народжених від неінфікованих вірусом гепатиту В матерів, складається з трьох доз, з яких перша доза вводиться в першу добу після народження дитини, друга – через місяць, третя – через 5 місяців після другої.

Також у закладах охорони здоров’я області наявні в достатній кількості дифтерійно-правцевий анатоксин (АДП) (Болгарія), для ревакцинації дітей 6 річного віку та дифтерійно-правцевий анатоксин зі зменшеним вмістом антигенів (АДП-м), виробник Індія, для ревакцинації дітей старше 7 років і дорослих. Планова вакцинація АДП-м дітей проводиться у 16 років, а дорослих ревакцинують кожні 10 років після останнього щеплення АДП-м. Враховуючи відсутність правцевого анатоксину та протиправцевої сироватки для надання екстреної профілактики правця зараз особливо актуально звернутись в медичний заклад за місцем обслуговування для проведення планової вакцинації проти дифтерії та правця, особливо дорослим, яким минуло більше 10 років після останнього щеплення проти зазначених інфекцій.

Достатньо забезпечені медичні заклади живою двовалентною оральною вакциною для профілактики поліомієліту біОПВ, виробництва Глаксо Сміт Кляйн Біолоджікалз(Бельгія). Планова вакцинація біОПВ проводиться в 6 міс., 18 міс., 6 і 14 років. Перші два щеплення проти поліомієліту проводять інактивованою вакциною «Імовакс-поліо» у 2 та 4 місяці. 21 червня в область надійшло 2420 доз цієї вакцини, виробництва Санофі Пастер Франція, які розподілені в медичні заклади. Проте ця кількість склала лише 19% від річної потреби, що вкрай недостатньо.

Існує нестача вакцини для профілактики гемофільної інфекції типу b, забезпеченість якою також склала 19% річної потреби (залишок на початок червня – 4 965 доз). Планова вакцинація проводиться у 2,4,12 місяців.