fgdВідділ освіти Яворівської районної адміністрації неправомірно підписав договір на постачання бензину та дизельного палива на понад 1,16 млн грн з ПП «ОККО-Бізнес Контракт». Порушення виявили експерти ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень», а Західний офіс Держаудитслужби їх підтвердив. Про це пише "НГ. Львів". 

Так, відділ освіти Яворівської РДА двічі проводив відкриті торги на закупівлю пального, однак відміняв їх через недостатню кількість учасників. Свою пропозицію подавало лише ПП «ОККО-Бізнес Контракт». У разі подвійної відміни торгів замовники мають право підписати договір за переговорною процедурою, що відділ освіти й зробив, уклавши договір з «ОККО-Бізнес Контракт».

Законом також передбачено, що в такому випадку предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, а також вимоги до учасника не повинні відрізнятися від вимог на торгах. Зокрема, під час конкурсних закупівель відділ освіти вимагав наявність АЗС в Яворові, Новояворівську, Немирові, Івано-Франковому та Краковці. Однак не існує жодної мережі, яка б мала свої АЗС у всіх 5 містах. Відповідно дана вимога і могла привести до недостатньої кількості учасників на торгах.

Водночас в пропозиції ПП «ОККО-Бізнес Контракт» є інформація про АЗС у чотирьох згаданих населених пунктах, окрім смт. Івано-Франкове. Це не завадило відділу освіти таки підписати договір з ОККО.

Західний офіс Держаудитслужби у своєму листі від 15 червня підтвердив виявлені порушення та надіслав замовнику рекомендації щодо розірвання договору.

В договорі вартість одного літра А-95 встановлено на рівні 26,48 грн, А-92 – 25,47 грн, ДП – 23,42 грн, що дешевше приблизно на 0,5 грн за роздрібні ціни OKKO, які діяли в момент підписання договору.

Кінцевим бенефіціарним власником ПП «ОККО-Бізнес Контракт» є Віталій Антонов. Згідно з даними YouControl, компанія цьогоріч зібрала замовлень на 342,4 млн грн.