monument slavнУчора, 6 липня, відбулося друге засідання членів робочої групи з розгляду пропозицій і вирішення питання експонування пам'ятника Монумент Слави на вул. Стрийській. Під час засідання було озвучено результати виконання протокольних доручень напрацьованих під час першої зустрічі та погоджено наступні заходи роботи. Про це повідомляє прес-служба Львівської міськради.

Членам робочої групи було озвучено відповіді на листи надіслані в Український інститут національної пам'яті та вищі навчальні заклади Львова: Український католицький університет, Академію мистецтв, ЛНУ ім. І. Франка, НУ "Львівська політехніка" щодо представлення свої думки і пропозицій майбутнього експонування пам'ятки Монумент Слави на вул. Стрийській.

Зокрема, у листі від Українського інституту національної пам'яті зазначено: "Монумент Слави є пам'ятником, присвяченим опору та вигнанню нацистських окупантів з України, а тому, відповідно до згаданого вище Закону, не є символікою комуністичного тоталітарного режиму та не підлягає обов'язковому демонтажу. Водночас інформуємо, що подальша доля вказаного монументу може бути вирішена шляхом ухвалення відповідного рішення Львівської міської ради у порядку та у спосіб, визначених Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" з урахуванням чинного законодавства про охорону культурної спадщини".

Ректор Львівської національної академії мистецтв Володимир Одрехівський у своєму листі написав: "Вважаємо за доцільне ініціювати місцевій владі спеціальне обговорення різних аспектів дальшої долі Монументу слави, за участі кваліфікованих істориків, музейних працівників, архітекторів, митців, представників громадських організацій та відповідних підрозділів державної влади. Кінцевим результатом такого обговорення мало б стати вироблення рекомендацій для т.зв. "дорожньої карти" музеєфікації Монументу слави як одного з об'єктів історії радянського тоталітаризму в Україні".

Також членам робочої групи представлено результати проведеної інвентаризації елементів пам'ятки та результати обстеження технічного стану Монументу Слави.

Заслухавши цю інформацію, робоча група прийняла:

Пункт 1. З огляду на озвучену інформацію про критичний аварійний стан частини об'єкту пам'ятки Монумент Слави на вул. Стрийській, доручити Галицькій РА підготувати проект рішення виконавчого комітету ЛМР, щоб замовити у НУ "Львівська політехніка" дослідження аварійності цього об'єкту, та провести засідання комісії з надзвичайних ситуацій щодо визначення "дорожньої карти" проведення протиаварійних робіт.

Пункт 2. Підготувати "дорожню карту" щодо можливої вартості демонтажу пам'ятки Монумент Слави на вул. Стрийській, з врахуванням юридичної, технічної і фінансової складових.

Пункт. 3. Підготувати "дорожню карту" із запропонуванням можливих варіантів музеєфікації пам'ятки Монумент Слави на вул. Стрийській.

Пункт 4. Запропонувати "дорожню карту" проведення архітектурного конкурсу щодо пропозицій майбутнього використання території, де зараз встановлена пам'ятка Монумент Слави.

Пункт 5. Забезпечити максимальну публічність щодо розгляду можливих рішень експонування пам'ятки Монумент Слави на вул. Стрийській.

"Завдання нашої робочої групи є максимально відкрито і фахово підготувати кілька конкретних варіантів щодо майбутньої долі пам'ятки Монумент Слави. Наступне засідання робочої групи буде проведено після отримання необхідної інформації, відповідно до прийнятих пунктів", - наголосив голова робочої групи, заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

Нагадаємо, відповідно до розпорядження міського голови Львова №202 від 17 травня 2017 р., розглянувши звернення Почесного громадянина міста Львова, письменника, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, учасника національного та правозахисного руху, політв'язня радянських таборів Ігоря Калинця, було створено робочу групу для розгляду пропозицій і вирішення питання експонування пам'ятника Монумент Слави на вул. Стрийській.