За шість місяців 2017 року на Львівщині хворобу Лайма діагностували у 66 осіб (торік за аналогічний період –35). Усі пацієнти заразилися цією інфекційною недугою через укуси кліщів. Серед хворих є і п’ятеро дітей віком до 17 років.

Про це повідомила «Львівській газеті» завідувач лабораторії відділу особливо небезпечних інфекцій ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Оксана Семенишин,

У липні до Львівської інфекційної лікарні через укус кліща потрапила і вагітна львів’янка, в якої також діагностували хворобу Лайма.

За словами Оксани Семенишин, одних пацієнтів кліщ вкусив під час прогулянок парком, на відпочинку в лісі, горах області, ще когось – під час відпочинку в інших містах і областях – у Чернівцях, Харкові, Тернопільській області тощо. Кліща вони видалили, але хвороба проявилася тоді, коли вони вже повернулися на Львівщину.

Серед тих, у кого виявили хворобу Лайма, – 46 львів’ян і 20 мешканців області. Серед районів найчастіше діагностували це захворювання у Яворівському (6 випадків) і Золочівському (5 випадків) районах.

З хворобою Лайма, як кажуть лікарі, легковажити не можна. Вона може мати хронічний або гострий перебіг і уражати серце, суглоби, нервову систему і шкірні покриви. Тож якщо помітили на тілі кліща чи червоні плями невідомого походження, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Медики кажуть, що ризик зараження на хворобу Лайма залежить від тривалості присмоктування кліща на тілі. Якщо його видалити швидше ніж за добу після моменту укусу,то ймовірність інфікування доволі мала. Втім усе залежить ще й від імунітету. Скажімо, вагітна жінка, що потрапила до лікарні, видалила кліща відразу, а хвороба розвинулася майже через два тижні. Коли ж людина кліща не помітила і він присмоктався до тіла більш ніж на три доби, ризик інфікування становить майже 100%. Але варто також знати, що не всі кліщі можуть заразити людину хворобою Лайма чи енцефалітом.